Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj tamošnji su mediji u petak objavili procjenu pravnog odjela Bundestaga, koji je došao do zaključka da otvaranje granica za izbjeglice prije dvije godine nije bilo pravno utemeljeno.


"Savezna vlada do današnjeg dana nije objasnila na temelju kojeg zakona je na jesen 2015. dopustila ulazak u zemlju izbjeglicama. U pravilu su ove osobe morale biti poslane natrag u Austriju, koja slovi kao sigurna zemlja", stoji u procjeni pravnog odjela znanstvene službe Bundestaga, koja stoji na uvid dnevniku Die Welt.

Pravnici Bundestaga
isto tako smatraju da je za odluku ove vrste bila potrebno i odobrenje parlamenta. Oni se pozivaju na odluku Ustavnog suda koji je odredio da odluke o useljenju u Njemačku, vezano uz kontrolu udjela stanovništva stranog porijekla, donosi zakonodavna vlast odnosno Bundestag, pa su tako i o otvaranju granica za izbjeglice trebali odlučiti zastupnici parlamenta.

Odluku o otvaranju granica za izbjeglice je 4. rujna 2015. donijela sama kancelarka Angela Merkel nakon konzultacija s nekoliko ministara.

Vezani članci Slika nije dostupna "Snažna njemačka vlada treba nam više nego ikad" Slika nije dostupna Hrvatski analitičari o uspjehu AfD-a u Njemačkoj: "Ovo mogu biti zvukovi zvona za uzbunu"

Prema postojećim zakonima izuzeće od "zabrane ulaska" u zemlju izbjeglicama iz susjednih, sigurnih zemalja, može izdati samo ministarstvo unutarnjih poslova. No ovaj formalni čin nikada nije izvršen tako da, kako se zaključuje u vještačenju, odluka o otvaranju granica "nikada nije pravno utemeljena".

Vještačenje znanstvene službe njemačkog parlamenta moglo bi saveznu vladu Angele Merkel dovesti u neprilike, jer su stranke Alternative za Njemačku (AfD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavile pokretanje istražnog povjerenstva na temu odgovornosti za priljev izbjeglica u Njemačku u slučaju da nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora uđu u Bundestag. I desno populistički AfD i FDP, prema svim ispitivanjima javnog mnijenja, u nedjelju prelaze izborni prag i ulaze u Bundestag.

Kritika izbjegličke politike Angele Merkel temelj je uspjeha desnih populista iz AfD-a, koji bi na nedjeljnim parlamentarnim izborima mogli postati treća politička snaga u Bundestagu.

Znanstvena služba Bundestaga dio je uprave njemačkog parlamenta koja na zahtjev zastupnika znanstveno utemeljeno rasvjetljava neka stručna pitanja vezana uz rad parlamenta. Znanstvena služba je podijeljena u nekoliko stručnih područja od povijesti preko politike pa do etike. Ova služba zapošljava 65 znanstvenika.

Orban želi pobjedu Angele Merkel

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prije dvije godine snažno kritizirao imigracijsku politiku Angele Merkel, u petak je rekao kako bi volio da ona pobijedi na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

"Tiho se molimo za produžetak sadašnjeg kancelarkinog mandata", rekao je u redovitom intervjuu za državni radio. "U sadašnjim uvjetima, to je u našem interesu".

Ne imenujući nikoga, rekao je da političari u EU koji prijete Mađarskoj sankcijama jer ne želi provesti relokaciju izbjeglica prema kvotama djeluju protupravno.

Među onima koji je predložili takve mjere je i glavni protukandidat Angele Merkel, Martin Schulz, koji vodi njemačke socijaldemokrate (SPD).

"Svatko tko govori o povlačenju fondova iz neke zemlje jer se ona ne slaže s izbjegličkim pitanjem krši zakon", kazao je Orban.

Po njegovu mišljenju, Mađari "ne dobivaju darove od Unije" i "nema razlike između europskog novca i mađarskog novca".

"To je mađarski novac, bez obzira dolazi li iz Budimpešte ili iz Bruxellesa".

Orban je snažno kritizirao politiku otvorenih vrata njemačke kancelarke tijekom izbjegličke krize 2015. i 2016.

U rujnu 2015, Mađarska je bila prva od zemalja EU-a koja je fizički zabranila ulazak na svoj teritorij izbjeglicama koji su balkanskom rutom željeli doći u zapadnu Europu.

Orban je u petak boravio u posjetu Poljskoj gdje je ponovio svoja protuimigrantska stajališta. "Prihvaćamo odluku imigrantskih zemalja da one žele biti imigrantske zemlje. Tražimo od njih da prihvate da mi ne želimo", rekao je u Varšavi. (Hina)