Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudbina Sjeverne Koreje može se promijeniti jedino ako se promijeni vođa, kazao je najviši sjevernokorejski diplomat koji je prebjegao u posljednjih 20 godina.


Thae Yong Ho je bio drugi po važnosti diplomat Sjeverne Koreje u veleposlanstvu u Londonu prije nego je u kolovozu 2016. prebjegao u Južnu Koreju sa suprugom i dvojicom sinova.

Vezani članci Donald Trump Nalog FBI-ja otkriva za što bi sve Trump mogao biti optužen: "Ovo je politička odmazda" Kim Jong Un - 3 Gdje je Kim Jong Un? Jedni vjeruju da je bolestan, drugi da se skriva od koronavirusa

"Dok je god Kim Jong-un na vlasti neće biti nikakve šanse da se poboljša pitanje ljudskih prava ili da se otkaže nuklearni program", kazao je u intervjuu za CNN.

Nade koje je gajio kada je Kim Jong-un došao na vlast, da će ga njegova mladost i prekomorski studij učiniti reformatorom, vrlo su se brzo rasplinule. Ubrzo je, kaže, vidio kako svako malo netko od njegovih kolega i drugih dužnosnika biva pogubljen i to uglavnom - iz kaprica.

"Ako Kim Jong-un odluči ubiti nekoga, ako misli da mu je prijetnja ili ga je uplašio, on ga se samo želi riješiti, to je sada stvarnost Sjeverne Koreje", kazao je bivši diplomat te dodao kako zna da će vrlo brzo prebjeći još elite. 

Procjenjuje se kako je od prosinca 2011. godine, kada je Kim Jong-un preuzeo vlast, naredio pogubljenje najmanje 340 osoba.

Thae kaže i kako se Kim isprva iznenadio kad je vidio da je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, no i kako to sada vidi kao "dobru priliku da se s novom američkom administracijom otvori neka vrsta kompromisa". 

No, Kim će, tvrdi Thae, govoriti samo o svojim uvjetima. "Razina njegova novogodišnjeg govora gotovo je tupa ucjena", kazao je bivši diplomat.

U svom je obraćanju sjevernokorejski vođa naime, vrlo jasno dao do znanja da će, ako SAD nastavi svoju trenutnu politiku protiv Sjeverne Koreje, on nastaviti s nuklearnim naoružanjem.

Tijekom kampanje Trump je govorio kako bi bio otvoren za sastanak s Kimom. Thae ga pak, moli da ponovno razmisli te kaže kako bi to Kim Jong-unu dalo legitimitet koju trenutno nema ni u vlastitoj zemlji.

"Čak se ni kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin s njim nisu sastali", istaknuo je diplomat.

Thae tvrdi da Kim vlada strahom te da se i dalje bori da osigura legitimitet koji su uživali njegov otac Kim Jong Il i njegov djed Kim Il Sung, osnivač Sjeverne Koreje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju