Visoki argentinski dužnosnik ubijen je s pet hitaca u četvrtak blizu parlamenta u Buenos Airesu, a zastupnik koji je bio s njim teško je ranjen i vjerojatno je usputna žrtva zločina.

Galerija


Hector Olivares, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, predsjednička većina), teško je ranjen i primljen je u bolnicu u Buenos Airesu, gdje mu se liječnici bore za život.

Vezani članci Dvije osobe ranjene u pucnjavi u Zagrebu - 1 Uhićen 31-godišnjak zbog pokušaja ubojstva na Peščenici Policija u državi Illinois Policija još traga za napadačem: Na zabavi otvorio vatru, ranjeno 12 ljudi

Bio je kao i obično u jutarnjoj šetnji s prijateljem Miguelom Marcelom Yadonom, kojeg su ubila dvojica napadača koja su ga čekala u parkiranom automobilu.

Nekoliko sati nakon napada uhićen je rođak vlasnika automobila, doznaje se od policijskih izvora.

"Ovo je nedvojbeno mafijaški obračun", rekao je Gustavo Galvan, zastupnik UCR-a pokrajine Rioje.

Miguel Yadon (58) i Hector Olivares (61) dolaze iz Rioje, na sjeverozapadu Argentine, i sustanari su u stanu u četvrti gdje je Kongres, dok zbog posla borave u prijestolnici.

Napad se dogodio u 7 sati (12 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada su iz automobila ispaljeni hitci u dvojicu koji su hodali trgom blizu Kongresa.

Ministrica javne sigurnosti Patricia Bullrich rekla je da meta napada nije bio zastupnik, nego njegov prijatelj i suradnik. "Glavna meta je bio Yadon", rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Isključila je mogućnost političkog motiva ubojstva koje se dogodilo šest mjeseci prije predsjedničkih izbora 27. listopada. "Ne želimo povezivati to s politikom", istaknula je ministrica.

Ovo je prvi ovakav zločin u Argentini koji se događa na početku kampanje za predsjedničke izbore 27. listopada. Napadači su ispalili desetak hitaca. Zastupnik je pogođen trima.

Zastupnik je radio na zakonu o suzbijanju huliganstva na nogometnim igralištima u Argentini, a Yadon je pak od 2017. koordinator fonda za električnu infrastrukturu u Rioji, izbornoj bazi bivšeg predsjednika Carlosa Menema.

Izvor blizak UCR-u izjavio je za agenciju France Presse da bi upravljanje fondom moglo biti razlog ubojstva Miguela Yadona.

Napad je potresao domaću političku klasu. (Hina)

Dnevnik Nove TV istražuje kakvo voće i povrće jedemo: "To se ne može ni očistiti. Opere se – pa što bude!"