Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazali dolazak

Tko je i ZAŠTO odustao od komemoracije za Mandelu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija za Nelsona Mandelu proći će bez nekoliko značajnih političara.

'Cijeli svijet stiže u Južnu Afriku', kako svjetski mediji izvještavaju o komemoraciji za Nelsona Mandelu ipak će proći bez nekoliko značajnih političkih ličnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U državnom zrakoplovu FOTOGRAFIJE KOJE SE RIJETKO VIDE: Ležerno druženje predsjednika Slika nije dostupna Varalica pred stotinama državnika POGLEDAJTE SKANDAL NA KOMEMORACIJI Tumač jezika za gluhe bezveze mahao rukama

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odustao je od putovanja u Južnu Afriku nakon što se ispostavilo da bi logistika i osiguranje njegovog putovanja bilo preveliko opterećenje za izraelski državni budžet.

UŽIVO Deseci tisuća ljudi opraštaju se od Mandele

Njegov put u Johannesburg bi zbog kratkog roka organizacije, a zatim velikog osiguranja koštao oko dva milijuna dolara. Samo njegovo osiguranje bi koštalo skoro milijun dolara. Ni izraelski predsjednik Shimon Peres ne može doći jer ima gripu, ali iz izraelske vlade su najavili kako će imati svog predstavnika na Mandelinom sprovodu.

Dalai Lama također neće biti prisutan na komemoraciji, a vjerojatno ni na sprovodu. Iako nije naveo razlog zbog kojeg ne dolazi u Johannesburg, pretpostavlja se da je to zbog toga što je Dalai Lami dva puta do sada odbijena viza za Južnu Afriku.

Jednom 2009. godine, pa onda i 2011. godine kada su mu južnoafričke vlasti uskratile vizu kako ne bi izbjegle pogoršanje odnosa s Kinom.

Ni britanska kraljica ne dolazi u Južnu Afriku i to nakon preporuke liječnika. Kraljica je imala namjeru prisustvovati komemoraciji u Johannesburgu, ali liječnici su joj savjetovali da tako dug i naporan put nije pametna ideja, tako da umjesto nje u Južnu Afriku ide princ Charles.

Češki premijer Jiri Rusnok također ne dolazi, ali njegov razlog je prije par dana čuo cijeli svijet. Rusnok je naime na sjednici Vlade čuo za Mandelinu smrt i nesvjestan da su uključeni mikrofon rekao kako mu se ne da ići na sprovod jer 'ima drugih planova, ručak i večeru s prijateljima'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene