Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan muslimanskog hodočašća

Više od dva milijuna muslimana počelo je pristizati u Minu na hadž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dva milijuna muslimana počelo je u srijedu pristizati u Minu, blizu Meke u Saudijskoj Arabiji, prvog dana muslimanskog hodočašća hadža čije je odvijanje popraćeno strogim sigurnosnim mjerama.

Približno 1,7 milijuna vjernika iz inozemstva, kojima se pridružuju saudijski hodočasnici, moraju provesti noć u šumi bijelih šatora postavljenih u Mini, sušnoj dolini. Pješice, autobusom ili vlakom, hodočasnici su se počeli okupljati u Mini gdje će dan provesti odmarajući se i moleći se, prije noći provedene u šatoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna Podaci iz 34 zemlja NAJVEĆA KATASTROFA U POVIJESTI HADŽA 2000 mrtvih u stampedu u Meki

U četvrtak će vjernici krenuti prema brdu Arafat na dan molitve i okupljanja, uoči proslave Kurban-bajrama ili praznika žrtvovanja koji će se slaviti od petka. Potom će se vratiti u Minu zbog rituala kamenovanja stećaka koji utjelovljuju Sotonu.

>> Milijuni muslimanskih hodočasnika na gori Arafat

Nijedan veći incident nije dosad zabilježen u svetištima islama kamo vjernici pristižu u velikim skupinama već nekoliko dana. Saudijske vlasti su, u želji da osiguraju nesmetano odvijanje hadža, pojačali sigurnosne mjere rasporedivši 25.700 pripadnika snaga sigurnosti radi sprečavanja incidenta. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene