"Retorika u prošlom izbornom krugu bila je uvredljiva, demonizira i prijeti mnogima od nas", napisali su organizatori.


19:30 - Komentatorica i urednica vanjsko političke rubrike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović u Washingtonu prati sve događaje oko preuzimanja dužnosti novog predsjednika. Kaže da Trump nije odgovorio prosvjednicima. ''Ako je pametan osobno im ni neće odgovarati, nego će na neki način politički pokazati da ono što je govorio tijekom kampanje da to doista i ne misli, ako je tako. Inače, ovdje se skupilo i pola milijuna ljudi. Prema nekim procjenama i više od pola milijuna, što je najveći prosvjed ikad u Washingtonu, od antiratnih prosvjeda za vrijeme Vijetnamskog rata. Kolona se počela kretati s Capitol Hilla prema Bijeloj kući. Ima više ljudi nego je bilo pred kraj mandata Georgea Busha kada su prosvjedovali protiv američkih intervencija na Bliskom istoku i tražili da se američki vojnici vrate kućama. Prosvjeduje se protiv ksenofobije, rasizma, homofobije, traži se jednakost. Žene su organizirale prosvjed, smatraju da se Trump nema pravo miješati u pravo žene na izbor za pobačaj. Ovo je doista jedan veliki, veliki skup koji će imati određenu refleksiju, a hoće li se i kako Trump oglasiti, to ćemo vidjeti'', izvijestila je Petrović.

Vezani članci Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Američka sutkinja hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Fanatizam do kojeg je Trump doveo podsjeća na mračna razdoblja povijesti" Pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa ispred zgrade Kongresa - 3 Brojni svjetski čelnici osudili nasilje u Washingtonu: "Ovo je apsolutno neprihvatljiv napad na demokraciju"

19:12 - Procjenjuje se da se prosvjedu protiv novog predsjednika odazvalo oko pola milijuna. Nezadovoljni su Trumpovim programom i retorikom.

''Ja sam prva generacija imigranta. Ovo me zaista jako pogodilo. Stvari kojima prijeti, prava koja govori oduzeti. Način na koji želi imigrante tretirati kao građane drugog reda je neprihvatljiv. Moji roditelji nisu ovamo došli zbog toga. Ja sam ovdje zbog njih", rekla je prosvjednica May Wahdan.

Sustav Washingtonske podzemne željeznice nije bio u stanju nositi se s velikim brojem prosvjednika pa su dijelovi bili privremeno zatvoreni. To nije bio slučaj tijekom jučerašnje Trumpove inauguracije pa neki procjenjuju da se na prosvjedu okupilo više sudionika.

18:08 - Na pozornici se izmjenjuju brojni govornici iz američkog javnog života.

16:04 - U 16 sati počeo je prosvjed u Washingtonu.

15:38 - U Washingtonu se također okupila gomila ljudi. Organizatori očekuju da će na Ženskom maršu na Washington sudjelovati više od 200.000 osoba koje prosvjeduju protiv misoginije, rasizma, homofobije i vjerske netolerancije.

15:15 - Prosvjed u znak podrške prosvjednom maršu u Washongtonu upravo je u tijeku u Londonu. Na Trafalgar Squareu se okupilo više desetaka tisuća osoba.

13:27 - Stotine tisuća žena sudjelovat će na u subotu na prosvjednom maršu u Washingtonu protiv predsjednika Donalda Trumpa, dan nakon njegove inauguracije.

Planovi za marš objavljeni su kratko nakon Trumpove pobjede na izborima u studenome.

"Retorika u prošlom izbornom krugu bila je uvredljiva, demonizira i prijeti mnogima od nas", napisali su organizatori u poruci objavljenoj na stranici skupa.

Washingtonska gradonačelnica Muriel Bowser rekla je da će biti dodatnog osiguranja, no da se očekuje da prosvjed protekne u miru.

Na prosvjedima za vrijeme inauguracije bilo je vandalizma i drugog nasilja.

Okupljenima na prosvjednom maršu obratit će se među ostalima aktivistica za ljudska prava Angela Davis, feministička autorica i aktivistica Glorija Steinem, pop pjevačica Katy Perry i Cher, filmski redatelj i producent Michael Moore, glumica Ashley Judd i Scarlett Johansson.

Prosvjedi se očekuju i u Londonu, Parizu, Berlinu, Tel Avivu i drugim gradovima širom svijeta.

Prosvjed u Zagrebu

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je prosvjed solidarnosti sa Ženskim maršom u Washingtonu.

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje pridružila se američkim ženama koje ističu da se izborom novog predsjednika i njegove administracije inaugurira nasilje, seksistička, homofobna, ksenofobna i rasistička politika.