Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo je u utorak u središtu Praga protiv premijera Andreja Babiša na najvećim prosvjedima nakon pada komunizma u Baršunastoj revoluciji 1989. godine.

Galerija


Prosvjednici traže ostavku Babiša i njegove ministrice pravosuđa Marije Benešove zbog pronevjere novca iz europskih fondova.

Vezani članci Prosvjed u Šarengradu - 3 Mještani Šarengrada prosvjedovali zbog kamiona koji im se zabijaju u kuće: ''Samo čekam da se složi, da padne, da me zaruši'' Turisti u Pragu Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi

Demonstracije protiv Babiša održavaju se od kraja travnja, a počele su nakon što je češka policija završila istragu o njegovu primanju EU-ove subvencije od dva milijuna eura za farmu i kongresni centar, te je preporučila da mu treba suditi.

Jedan od organizatora prosvjeda Mikulas Minar zatražio je pred okupljenom masom na Vaclavskom trgu da Babiš podnese ostavku.

"Nećemo se ponašati kao da je normalno da je naš premijer u takvom sukobu interesa da njegovi osobni problemi štete cijeloj državi", poručio je Minar pred prosvjednicima koji su nosili češke i EU-ove zastave i transparente s porukama poput "Dosta nam je" i "Ne želimo Babištan".

"Više nećemo tolerirati da nas Babiš pljačka", izjavila je novinarima Jana Tomešova, financijska savjetnica koja je u Prag doputovala iz 110 kilometara udaljenog gradića Piseka.

Babiš, koji odbacuje optužbe tvrdeći da se radi o "političkoj uroti", drugi je najbogatiji Čeh, po pisanju časopisa Forbes njegovo se bogatstvo procjenjuje na 3,7 milijardi dolara.

Unatoč optužbama o sukobu interesa na izborima održanim 2017. godine njegova stranka ANO osvojila je 1,5 milijuna glasova, gotovo tri puta više od drugoplasirane, stranke, a i dalje je najpopularnija u Češkoj, iako joj je popularnost pala čak za 28 posto.

Babiš je pod istragom zbog navodne prijevare pri korištenju dva milijuna eura vrijedne europske subvencije, za što bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.

I Europska komisija nedavno je zaključila da je Babiš u sukobu interesa jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz europskih fondova, zbog čega bi Češka mogla izgubiti dio sredstava iz EU-a. (Hina)

Medicinske timove u ovoj županiji sve teže sastavljaju: "Trebaju li pacijenti strahovati? Nadam se da ne"