Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Rusija će biti slobodna!"

Moskva: Na prosvjede za slobodne i poštene lokalne izbore izašlo 10.000 ljudi

Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP)
Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Foto: Afp Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Foto: Afp Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Više od 10.000 prosvjednika u Moskvi traži slobodne lokalne izbore (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Više od 20.000 ljudi, među kojima i čelnici ruske oporbe, okupilo se u subotu u središtu Moskve tražeći slobodne i poštene lokalne izbore, objavila je nevladina organizacija Bijeli brojač specijalizirana za procjenu broja sudionika skupova.

Oporba je pozvala na prosvjede pošto su vlasti poništile prijavu šezdesetak kandidata za izbore u moskovsku gradsku skupštinu koji se trebaju održati u rujnu, među kojima su partneri protivnika Kremlja, blogera i borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

"Rusija će biti slobodna!", izvikivali su sudionici na glavnoj prometnici u središtu Moskve, pod budnim okom policije. Skup je dobio odobrenje gradskih vlasti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: kremlin.ru) Intervju u Kremlju Oliver Stone iznenadio Putina neočekivanim pitanjem, a ruski predsjednik mu odgovorio: ''To moraš nju pitati''

Moskovsko izborno povjerenstvo u srijedu je izbacilo iz predizborne utrke 57 kandidata, uglavnom predstavnike oporbe, zbog formalnih propusta i nepravilnosti za koje potonji tvrde da su izmišljeni.

Moskovljani će na regionalnim i lokalnim izborima 8. rujna na petogodišnji mandat birati 45 zastupnika lokalne skupštine koji će imati zadaću odobravati odluke gradonačelnika Sergeja Sobjanjina odanog vlasti.

"Ovo je očito najveći oporbeni skup posljednjih godina", rekao je politički protivnik Kremlja, bloger i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni koji je sa suradnicima bio na mjestu događaja.

Nevladina organizacija Bijeli brojač specijalizirana za procjenu broja sudionika skupova objavila je podatak o najmanje 22.500 ljudi koji su došli na skup koji je vlast odobrila.

"Rusija će biti slobodna!", izvikivali su prosvjednici na glavnoj prometnici u središtu grada pod budnim okom redarstvenika, a neki su nosili transparente s natpisom "'Ne' Putinu!" i "Imam pravo glasa" te ruske zastave.

U obraćanju prosvjednicima Navaljni (43), je pozvao vlasti da do iduće subote prihvate prijave svih kandidata. U protivnom, rekao je, organizirat će nove velike prosvjede ispred gradske vijećnice.

Odvjetnica Ljubov Sobol (31), koja je isključena iz izborne utrke i bliska je Navaljnom, rekla je da je sigurna u pobjedu. "Nećemo odustati!", rekla je. (Hina)

Aktualno Oliver Stone iznenadio Putina neočekivanim pitanjem, a ruski predsjednik mu odgovorio: ''To moraš nju pitati'' Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: kremlin.ru) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: kremlin.ru) Foto: kremlin.ru Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Vladimir Putin i Oliver Stone (Foto: AFP) Foto: Afp Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vladimir Putin (Foto: AFP) Svijet Oliver Stone iznenadio Putina neočekivanim pitanjem, a ruski predsjednik mu odgovorio: ''To moraš nju pitati'' 1/6 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene