Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tijeku su zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, a iz Sjeverne Koreje dolaze poruke da je preostalo pitanje sada kada će rat izbiti.


Zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, kao i američke prijetnje ratom protiv Pjongjanga, učinile su izbijanje rata na korejskom poluotoku "neizbježnom činjenicom", poruka je ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Vezani članci Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Washington tvrdi da je imao dobre pregovore s Pjongjangom u Švedskoj Kim Jong Un (Foto: AFP) "Moglo bi doći do katastrofe": Sjeverna Koreja upozorava na sve veću opasnost od rata

Glasnogovornik ministarstva optužio je američke dužnosnike da svojim izjvama guraju poluotok na rub rata.

"Preostalo pitanje sada je, kada će rat izbiti", poručio je i dodao da oni ne žele rat, ali da od njega neće bježati.

Tenzije na poluotoku znatno su porasle posljednjih mjeseci nakon što je Sjeverna Koreja provela nova raketna i nuklearna testiranja. Prošli tjedan poručili su da su testitali svoju najnapredniju interkontinentalnu blastičku raketau koja je sposobna doprijeti do SAD-a.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster izjavio je za vikend da se mogućnost rada sa Sjevernom Korejom svakodnevno povećava.

Republikanska senatorica Lindsey Graham u nedjelju je pozvala Pentagon da započne sa selidbom članova američkih vojnih obitelji, poput supružnika i djece, iz Sjeverne Koreje rekavši da se sukob sa Sjevernom Korejom približava.

U srijedu se američki bombarder B-1B priključio vojnim vježbama SAD-a i Sjeverne Koreje koje će trajati do petka.

Sjeverna Koreja koja redovio prijeti ovim dvjema zemljama i njihovim saveznicima, osudila je vježbe, piše Reuters.