Pet godina Jose Mujica bio je na čelu Urugvaja, no simpatije svijeta pokupio je gotovo čim je postao predsjednik. Sada je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru.


Kad je 2010. godine preuzeo predsjedničku dužnost u Urugvaju Jose Mujica odbio je živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te je sa suprugom ostao u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi gdje je uzgajao cvijeće.

Vezani članci Zoran Milanović - 5 Milanović: "Plenković je bio štićenik u svim režimima, na temelju lažne dijagnoze anemije je izbjegao služenje vojnog roka" Ante Letica i Mislav Bago - 3 Bivši šef operative SOA-e: "Vijeće za nacionalnu sigurnost treba sazvati što prije"

No i ta kućica, zajedno s farmom cvijeća, u vlasništvu je njegove supruge, a jedini što on posjeduje je Volkswagen buba iz 1987. godine s kojom se i jučer dovezao na predaju dužnosti.

Mujica je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa ljevičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina.

FOTO Predsjednik države čekao u redu u javnoj bolnici

Poznatiji pod nadimkom 'Pepe', Mujica tvrdi da je bio ranjen šest puta te da je u više navrata bio mučen i zatočen u samicama. Svoju slobodu duguje općoj amnestiji nakon završetka vojne diktature.

Mujica je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru, inače onkologu koji predsjedničku dužnost obavljao od 2005. do 2010. godine. Tvrdi kako će nastaviti s jednom od najkontroverznijih Mujicinih inicijativa - pokretanje državne marihuanske industrije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook