Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više ljudskih pogrešaka uzrok je pada poljskog vojnog zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više ljudskih pogrešaka i loše vrijeme bili su uzrok nesreće poljskoga vojnog transportnog zrakoplova EADS Casa C-295-M u kojoj je 23. siječnja poginulo dvadeset osoba, stoji u zaključcima istražne komisije koji su objavljeni u srijedu.

Istražitelji su otkrili da su uzrok pada zrakoplova bili "nedostatak iskustva" četvorice članova posade zrakoplova i kontrolora leta na vojnom uzletištu Miroslawiec na sjeveru Poljske, gdje se nesreća dogodila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pučisti odlučili ne pucati Na vrhuncu pokušaja puča u Turskoj dva F-16 zrakoplova nanišanila Erdoganov Slika nije dostupna Britanci na iglama Ruski vojni brodovi ušli u La Manche!

Piloti su "pogrešno protumačili instrumente na ploči" i "loše procijenili atmosferske prilike" prije leta. Usto, nisu "uključili sustav koji zvukom upozorava na visinu", rekli su novinarima članovi komisije.

Kontrolor leta na uzletištu "dao je posadi pogrešne upute", a sustav za pomoć u slijetanju u Miroslawiecu bio je pokvaren.

Dvadeset vojnika, među kojima su bili i visoki dužnosnici poljskoga zrakoplovstva, poginuli su u padu zrakoplova EADS Casa C-295M 800 metara od piste u Miroslawiecu.

Istražitelji su isključili mogućnost da je uzrok nesreće bio kvar na zrakoplovu.

Poljska je proteklih godina nabavila deset taktičkih i transportnih zrakoplova C-295M koji služe za prijevoz ljudi i materijala te u koje se može ukrcati 71 vojnik, odnosno najviše 9250 kg tereta.

Poljski vojni stručnjaci kažu da je ova nesreća, najteža u povijesti poljskoga zrakoplovstva, bila prva nesreća zrakoplova tog tipa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene