Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Montpellieru su se, samo nekoliko dana nakon stupanja na snagu zakona o istospolnim brakovima, vjenčali Vincent Aubin i Bruno Boileau.


Dva muškarca su u srijedu po prvi put u Francuskoj, uzdrmanoj prosvjedima protiv zakona o istospolnim brakovima i reformi, stupila u brak u južnom francuskom gradu Montpellieru.

Vezani članci Posljedice nevremena u Grčkoj (Foto: AFP) - 2 Raste broj žrtava: Snažne oluje pogodile Francusku, Italiju i Grčku, izolirane stotine ljudi Slika nije dostupna Francuska odobrila gay brakove, imat će pravo i posvojiti dijete

Vincent Aubin i Bruno Boileau razmijenili su zavjete u futurističkoj zgradi gradske uprave pred gradonačelnicom, prijateljima i predstavnicima medija dok je policija vani pazila da vjenčanje protekne bez ometanja.

>> Posljednje pripreme za sklapanje prvog istospolnog braka u Francuskoj

"Veliko mi je zadovoljstvo proglasiti vas vjenčanima po zakonu", rekla je socijalistička gradonačelnica Helene Mandroux dok se novovjenčani par poljubio uz glasno odobravanje oko 500 uzvanika.

U nedjelju su stotine tisuća protivnika istospolnih brakova preplavile Pariz u prosvjedu koji je završio sukobima između policije i najžešćih protivnika istospolnih brakova.

Prosvjednici se, međutim, nisu okupili i prigodom vjenčanja u Montpellieru, koji se samoproglasio najprijateljskijim francuskim gradom spram homoseksualaca.

Zakon koji omogućava brak i usvajanje djece istospolnim parovima izglasan je u parlamentu 23. travnja. Objavio ga je 18. svibnja predsjednik Francois Hollande nakon što ga je potvrdilo ustavno vijeće. Ukaz o njegovoj primjeni objavljen je u utorak u Službenom listu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook