Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se rezultati izbora

"Moskva nema nikakva očekivanja": Putinov saveznik budućem ukrajinskom predsjedniku predložio pomirbu s Rusijom

Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP) Foto: Afp
Novi predsjednik Ukrajine mogao bi za nekoliko mjeseci preuzeti kontrolu nad istočnim dijelom države koji je pod nadzorom separatista te od Rusije dobiti jeftin plin i velike investicije ako popravi odnose s Moskvom, rekao je najbliži saveznik Kremlja u Ukrajini.

Viktor Medvedčuk, istaknut član ukrajinske oporbe bliske Rusiji, iznio je tu mogućnost u intervjuu prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini u nedjelju, za koje ankete kažu da bi politički početnik Volodimir Zelenski trebao lako osvojiti.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Rekao je kako Kremlj želi saznati nešto više o Zelenskom, 41-godišnjem televizijskom komičaru bez političkog iskustva, kako bi utvrdili je li on netko s kim bi mogli postići dogovor koji nisu uspjeli postići s trenutnim predsjednikom Petrom Porošenkom za kojeg ankete pokazuju da će uvjerljivo izgubiti od Zelenskog.

"Moskva nema nikakva očekivanja", rekao je. "Žele vidjeti što će se dogoditi, tko će biti u njegovom (Zelenskog) timu i što će učiniti i s kim."

Ukrajinski građanin Medvedčuk ne predstavlja Rusiju, no njegove riječi imaju dodatnu važnost zbog njegovog bliskog prijateljstva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ugledom posrednika između dvije zemlje.

Medvedčuk je rekao kako Putina poznaje 19 godina, da je ruski vođa kum njegovoj kćeri te da je prije dva tjedna razgovarao s Putinom u Moskvi.

Iz Kremlja su jasno poručili kako bi rado vidjeli leđa Porošenku, no nisu komentirali Zelenskog, kazavši samo kako pomno promatraju izjave kandidata te se nadaju da će bilo koji novi predsjednik moći provesti mirovni sporazum o Donbasu, odnosno istoku Ukrajine koji je pod kontrolom separatista od 2014.

Kada su Dmitrija Peskova, Putinova glasnogovornika u petak upitali o Medvedčukovu savjetu za novog predsjednika Ukrajine, rekao je kako iznimno cijeni Medvedčuka, nazvavši ga "vrlo aktivnim" i "važnim" kada je riječ o njegovom humanitarnom radu kao posrednik između Moskve i Kijeva.

Peskov, koji je potvrdio da su se Medvedčuk i Putin nedavno sastali, rekao je kako Ukrajina ne mora postići specifičan sporazum s Putinom ili Moskvom, no moraju poduzeti korake u izgradnji međusobno korisnih odnosa s Rusijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene