Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi se vratiti u Kijev

Janukovič se okomio na bandu 'neonacionalista i fašista': 'Živ sam i dobro se osjećam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič optužio je u utorak nove vlasti u Kijevu da pokušavaju potaknuti građanski rat u zemlji i ustvrdio je da je on i dalje legitimni predsjednik i vrhovnih zapovjednik oružanih snaga, javljaju ruski mediji.

'Pod krinkom navodno legitimne vlade u zemlji djeluje banda neonacionalista i fašista', rekao je Viktor Janukovič na tiskovnoj konferenciji u Rostovu na Donu na jugu Rusije istaknuvši da oni smjenjuju više vojne časnike koji se protive primjeni sile protiv mirnog stanovništva. 'Oni žele.... potaknuti građanski rat', rekao je.

Pročitajte i ovo Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga Slika nije dostupna 'Neuobičajena okolnost' Vladimir Putin ipak nije na 'crnoj listi'

'Ukrajina sada proživljava teško vrijeme. Vaše akcije dovele su do toga da se otcjepljuje Krim, da čak pod prijetnjom oružja stanovništvo istoka zemlje traži poštivanje svojih prava. Preživjet ćemo taj kaos, ljudi koje ste prevarili doći će k sebi, i zemlja će ustati i ujediniti se', poručio je Janukovič novoj vlasti, koju je nazvao nelegitimnom.

Po njegovim rečima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu.

'Želio bih vas podsjetiti da sam ja i dalje jedini legitimni predsjednik Ukrajine kao i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Ja nisam prijevremeno prekinuo svoj mandat, živ sam i smijenjen sam u suprotnosti s ukrajinskim ustavom', rekao je Janukovič.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič doživio je infarkt?!

'SAD i još nekoliko zemalja kažu da sam ja navodno izgubio legitimitet jer sam pobjegao iz zemlje. Ponavljam: nisam nikamo pobjegao. Kada su radikali zauzimali vladine zgrade i predsjedničku administraciju, kada se dogodilo protuustavno preuzimanje vlasti uz uporabu oružja ja sam bio, kao što je poznato, u Ukrajini', rekao je te istaknuo da je bio prisiljen otići iz Ukrajine zbog 'neposredne opasnosti za život'.

Naglasio je da su vlast u zemlji preuzeli 'nacionalistički profašistički razbojnici', a izbori 25. svibnja koje je najavila 'klika koja je došla na vlast u rezultatu državnog udara' bit će 'nelegitimni i u suprotnosti s ukrajinskim ustavom'.

'Vjerujem da će se ti izbori održati pod potpunom kontrolom ekstremističkih snaga', dodao je.

'Vratit ću se u Kijev!'

Nakon objavljenih glasina u ukrajinskim medijima da je imao infarkt i da je umro, Janukovič je rekao da se dobro osjeća, ali da je duboko zabrinut zbog događaja u Ukrajini.

'Budući da se u Ukrajini o meni šire svakakve glasine, želio bih reći da sam živ i da se dobro osjećam', kazao je.

Također je izrazio nadu da će se uskoro vratiti u Kijev.

'Čim dopuste okolnosti, a uvjeren sam da neću dugo čekati, obavezno ću se vratiti u Kijev.'

Janukovič je rekao da se namjerava obratiti američkom Kongresu, Senatu i Vrhovnom sudu sa zahtjevom da oni daju ocjenu poteza svojih čelnika prema Ukrajini.

'Pritom mislim na izjavu SAD-a da će Ukrajina dobiti milijardu dolara. Američki zakoni zabranjuju bilo kakvu financijsku potporu državi čiji je predsjednik svrgnut silom', ustvrdio je. 'Vi nemate pravo davati novac banditima.'

'Nitko nema pravo ohrabrivati nasilje i podržavati državni udar', rekao je i pozvao međunarodnu zajednicu da "ne podržava neustavne prevrate".

U Ukrajini je 22. veljače parlament smijenio s vlasti predsjednika Janukoviča, promijenio ustav i prenio predsjedničke ovlasti na predsjednika parlamenta Aleksandra Turčinova te odlučio da će se izbori održati 25. svibnja.

Janukovič, koji je pobjegao u Rusiju, već je govorio u Rostovu na Donu 28. veljače, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon što je smijenjen, kada je također kazao da se i dalje smatra legitimnim šefom ukrajinske države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene