Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrd orah

Tko je zapravo električar s kriminalnim dosjeom na čelu Ukrajine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Janukovič odustao je od povijesnog sporazuma s Europskom unijom te je Ukrajinu odlučio približiti svojim starim saveznicima u Moskvi. Tko je zapravo čovjek na čelu Ukrajine?

Europski izaslanici kucali su na vrata Viktora Janukoviča gotovo svakoga dana proteklih mjeseci kako bi očistili put za sklapanje povijesnog trgovinskog sporazuma Europske unije i Ukrajine, ali iznenađenje koje su doživjeli kada je ukrajinski predsjednik, samo nekoliko dana prije summita u Vilniusu, odustao od dogovora pokazuje da nisu dobro 'pročitali' tog zagonetnog državnika, nepoznanicu za mnoge u inozemstvu, ali i u njegovoj domovini.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Slika nije dostupna Protiv savezništva s Rusijom Timošenko: Pozivam sve ljude, 'izađite na ulice'

Čelnici EU koji se okupljaju večeras u Vilniusu očekivali su Janukoviča kao partnera u važnom sporazumu kojim bi se europske demokratske vrijednosti proširile daleko na europski istok, na nekadašnji sovjetski teritorij.

Fuele o sporazumu s Ukrajinom: Ne radi se ni o 'natjecanju u ljepoti' ni o 'cjenkanju'

Umjesto toga, naći će se s pragmatičnim čelnikom sovjetskog tipa koji je pripreme za summit pretvorio u geopolitičko cjenkanje. Taj krupni 63-godišnji političar dolazi u litavsku prijestolnicu iako neće potpisati sporazum. Umjesto toga, europskim liderima će donijeti poruku koja se može svesti na ovu rečenicu: 'Ako me želite spriječiti da se dogovaram s Rusijom, dajte više novca'.

'Lizalica u šarenom papiru', tako je Janukovič opisao financijsku pomoć od 610 milijuna eura koju mu je nudio Bruxelles. Prilagodba ukrajinskog gospodarstva europskim standardima košta najmanje 20 milijardi dolara godišnje, kazao je.

Duh Julije Timošenko

Janukovič će biti za stolom s europskim vođama na gala večeri u četvrtak, a nad stolom će lebdjeti duh Julije Timošenko. Neki od europskih čelnika gotovo će sigurno Janukoviču prigovoriti na tome što iz zatvora nije pustio bivšu premijerku i svoju najveću političku protivnicu. Timošenko je svoj 53. rođendan u srijedu dočekala u ćeliji, počevši štrajk glađu zbog toga što je predsjednik odustao od dogovora s EU i državu usmjerio prema Moskvi.

Janukovič je u srijedu najavio što bi im mogao odgovoriti. 'Pitanje Julije Timošenko ne bi smjelo biti prepreka ukrajinskom europskom integriranju', kaže se na internetskoj stranici predsjednikova ureda. 'Zar je Europska unija sud?', pitao je.

Električar iz sumornog Donjecka

Električar iz sumornog industrijskog grada Donjecka na istoku zemlje, Janukovič se na političku pozornicu popeo sa svim diplomama čvrstog momka, uključujući i dva kraća boravka u sovjetskim zatvorima zbog krađe i fizičkog napada.

Taj dio njegove biografije je izbrisan kad je krenuo u politiku. Prvo je postao guverner Donjecka, a kasnije i premijer u predsjedničkom mandatu Leonida Kučme. Prvi udarac doživio je na predsjedničkim izborima 2004. kada jest izabran, ali mu je Narančasta revolucija onemogućila da se zbog izborne prijevare popne na vlast.

Pokretačka snaga revolucije bila je Julija Timošenko, što joj Janukovič nikada nije oprostio. Plamen njihova neprijateljstva upaljen prije deset godina gori i danas. Tijesno ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2010. i godinu poslije izveo pred sud zbog zlouporabe premijerske dužnosti u mandatu predsjednika Viktora Juščenka. EU to suđenje i sedmogodišnju kaznu smatra nedvojbeno politički motiviranim.

Teško ga je pročitati

'Janukovič nije osoba koja se oslanja na racionalne kalkulacije. Njegov stil razmišljanja razlikuje se od zapadnih političara koji preferiraju racionalne analize. Janukovič se oslanja na intuiciju, na unutarnji glas i vlastito iskustvo. On je klasični postsovjetski političar koji se oštro razlikuje od kolega sa zapada', kazao je ukrajinski politički analitičar Volodimir Fesenko.

Teško ga je pročitati, svoje karte drži na prsima i ne pokazuje ih niti onima koji su mu bliski. 'Njegov krug je vrlo uzak i mi čak ne znamo tko su mu najbliži ljudi, s kim ide u lov, s kim igra tenis', dodaje Fesenko.

Europski diplomati kažu da Janukovič pregovore doživljava kao pritisak, a takav pritisak ne daje uvijek rezultate. 'Ima snažan karakter. Ne popušta pritisku sve dok mu se stvarno ne može oduprijeti', kaže analitičar Mikhailo Pohrebinski.

Ne trpi lekcije

Iako ne trpi da mu se dijele lekcije, ukrajinski predsjednik ipak neće odustati od pregovora s EU. Rušenje svih mostova u odnosima s Bruxellesom mu neće pomoći na izborima 2015., a njemu je krajnji cilj osvojiti još jedan mandat, zaključuje Fesenko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene