Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno je

Snimka ubojstva Stevena Sotloffa je autetična!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost potvrdilo je autentičnost snimke brutalnog ubojstva američkog novinara Stevena Sotloffa.

Snimka ubojstva američkog novinara Stevena Sotloffa autentična je, potvrdilo je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi

Stevenu Sotloffu ekstremisti su prijetili još na snimci ubojstva Jamesa Foleya. Sotloff je otet prije godinu dana u blizini Alepa.

'Ovo je druga poruka SAD-u': Pripadnici IS-a brutalno ubili i drugog taoca!

Na sličan način na koji su prijetili Sotloffu kad su ubili Foleya ovaj su put zaprijetili britanskom taocu. Britanskoj vladi su poručili da će ga smaknuti ako 'Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u zlom savezu Amerike protiv Islamske Države'.

Steven Sotloff - novinar koji je životom 'platio cijenu' za intervenciju SAD-a u Iraku

Steven Sotloff, drugi američki novinar kojega su pogubili militanti Islamske države u razmaku od manje od dva tjedna, bio je ugledni novinar i poznat po svom pažljivom pristupu sukobima na Bliskom istoku, a uoči svog smaknuća rekao je na video snimci da svojim životom 'plaća cijenu' za američku intervenciju u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije.

Dobro upoznat s poviješću i kulturom Bliskog istoka, samozvani 'stand-up filozof iz Miamija' pisao je za Time, Christian Science Monitor, Foreign Policy i World Affairs Journal.

Sotloff, 31-godišnji slobodni novinar, otet je u Siriji u kolovozu 2013. Njegova majka Shirley molila je 27. kolovoza u video poruci od vođe Islamske države Al Bagdadija da pusti njezinog sina na slobodu.

Pratio je politička zbivanja u Egiptu, Siriji, Bahreinu, Libiji i Turskoj. Neko vrijeme je proveo i u Jemenu, objavio je New York Times pozivajući se na njegove prijatelje.

Sotloffove kolege opisale su ga kao predanog novinara i talentiranog pisca koji je izvještavao diljem Bliskog istoka. Pratio je nemire u Libiji za magazin Time 2012. prije nego što je otet u Siriji.

Urednica Timesa Nancy Gibbs rekla je da je Sotloff 'dao svoj život kako bi čitatelji imali pristup informacijama s nekih od najopasnijih mjesta na svijetu'.

Sotloff 'nam je poznat kao pošten i pažljiv novinar koji je nastojao shvatiti priču iz lokalne perspektive', priopćio je prošlog mjeseca World Affairs.

Urednik Foreign Policya David Kenner kazao je da će se sjećati Sotloffa 'kao hrabrog i talentiranog novinara' dok ga se kolega Tom Coghlan prisjetio kao 'stvarno dobrog pisca i humanog novinara'.

Prije otmice Sotloff je postavljao na društvene medije dirljive fotografije civila u raljama sukoba, uključujući djece u jednom sirijskom izbjegličkom logoru.

Bill Roggio, direktor Long War Journala, internetske strnaice za koju je Sotloff pisao 2011. iz Kaira, rekao je da je on 'imao hrabrosti i mrvicu ludila potrebnu za preuzimanje rizika i praćenje i razumijevanje priče na opasnim mjestima'.

'Steve Sotloff živio je godinama u Jemenu, dobro je govorio arapski, jako je volio islamski svijet', objavila je na Twitteru Ann Marlowe, koja ga je upoznala tijekom sukoba u Libiji.

Islamska država objavila je u utorak video snimku koja prikazuje odrubljivanje glave Sotloffu, drugom američkom novinaru kojega je pogubila u razmaku od manje od dva tjedna. 19. kolovoza objavila je video snimku odrubljivanja glave Jamesu Foleyju zbog američkih napada na njezine borce u Iraku.

Redatelj Matthew VanDyke, Sotloffov i Foleyev prijatelj, rekao je da su obojica bila svjesna opasnosti u Siriji, ali da ih je njihova strast za pričom natjerala da prihvate rizik.

'Oni su vjerovali da se priča treba ispričati i nisu dali da ih rizici zaustave', kazao je VanDyke. 'Poduzimali su mjere opreza, ali nažalost čak i ako učiniš sve kako treba ponekad... stvari krenu krivo.'

Službeni američki izvori potvrdili su u srijedu autentičnost video snimke pogubljenja Sotloffa.

Izjava koju je objavila obitelj Sotloff preko glasnogovornika dala je naznaka da članovi obitelji vjeruju da je snimka autentična. 'Obitelj je upoznata s tom užasnom tragedijom i tuguje u privatnosti. Tijekom ovog teškog razdoblja obitelj neće davati javne komentare', rekao je glasnogovornik Barak Barfi.

Čini se da je egzekutor isti maskirani muškarac s britanskim naglaskom koji se pojavio i u video snimci od 19. kolovoza kada je odrubljena glava Foleyu.

'Vratio sam se, Obama, vratio sam se zbog tvoje arogantne vanjske politike prema Islamskoj državi, zbog tvog inzistiranja na nastavku bombardiranja u Amerliu, Zumaru... unatoč našim ozbiljnim upozorenjima', rekao je maskirani muškarac na snimci obraćajući se američkom predsjedniku Baracku Obami.

'Dok tvoje rakete nastavljaju gađati naše ljude, naši noževi će nastaviti gađati vratove tvojih ljudi.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene