Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN jučer je za još šest mjeseci produljilo mandat promatračkoj misiji UN na Golanskoj visoravni - UNDOF, koja već 35 godina nadzire prekid vatre između Izraela i Sirije.


U jednoglasno usvojenoj rezoluciji, Vijeće je odlučilo obnoviti mandat UNDOF-a do 31. prosinca 2008. kao što je preporučio glavni tajnik UN Ban Ki-moon.

Vezani članci Slika nije dostupna Ahmadinedžad: 'Prijete sankcijama pa bi razgovarali' Slika nije dostupna Obama podupire južnokorejski zahtjev pred Vijećem sigurnosti

U svom posljednjem izvješću o aktivnosti misije, glavni tajnik je ocijenio da stanje u izraelsko-sirijskom sektoru ostaje uglavnom mirno. Istodobno "stanje na Bliskom istoku je napeto i vjerojatno će ostati tako, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rješenja koje će pokrivati sve aspekte bliskoistočnog problema", naglasio je.

"Ta izjava glavnog tajnika odražava stajalište Vijeća sigurnosti UN", navelo je 15-člano tijelo u priopćenju koje je nakon prihvaćanja rezolucije pročitao Zalmay Khalilzad, veleposlanik SAD-a koji u lipnju predsjedava Vijećem. 

>> Nova mirovna misija hrvatske vojske

Ban je naglasio kako prisustvo misije UNDOF-a smatra "bitnim", obzirom na napetosti u regiji. U izvješću je pozdravio vijesti o početku neizravnih mirovnih pregovora između Izraela i Sirije, uz posredovanje Turske. Također je ukazao na teškoće s financiranjem misije UNDOF, ističući da neuplaćeni doprinosti članica za tu misiju, dostižu iznos od 15 milijuna dolara.

Misija UNDOF-a, u čijem sastavu je i 95 pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, uspostavljena je u svibnju 1974. kako bi nadzirala razdvajanje između sirijskih i izraelskih snaga nakon rata 1973.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju