Nakon erupcije indonezijskog vulkana Sinabung obližnja sela prekrivena su pepelom.


Više od 20.000 ljudi pogođenih erupcijom vulkana Sinabung potražilo je utočište u drugim dijelovima Indonezije. Vlasti su priopćile kako je otvoreno 33 prihvatilišta u koja mogu doći osobe čiji su životi ugroženi zbog aktivnog vulkana, javlja Reuters.

Vezani članci Spasioci tragaju za preživjelima Strašna tragedija na Sumatri: Autobus sletio u rijeku, najmanje 25 poginulih Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina!

Evakuacije su počele još krajem studenog, a snimke koje stižu iz sela na zapadu Indonezije pokazuju kako su prekrivena pepelom.

FOTO Nastao novi otok, na koga vas podsjeća?

'Mnoge su se kuće srušile, drveće je palo, a naši usjevi su uništeni. Sve je uništeno', rekao je Nando Sitepu, stanovnik jednog od ugroženih sela. Dodaje kako se mnogi njegovi susjedi vraćaju u selo tijekom dana, a noću odlaze u prihvatilišta.

Podsjetimo, vulkan Sinabung počeo je erumpirati sredinom rujna. Izbacio je lave i do 4.000 metara nadmorske visine. Taj je vulkan bio neaktivan gotovo stotinu godina, probudio se u kolovozu 2010. godine, a potom u rujnu iste godine. Nakon toga je mirovao tri godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook