Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti švedskog sveučilišta razvili su način plaćanja putem dlanova. Sada traže financijske partnere koji bi im pomogli da sustav prošire na cijeli svijet.


Sustav nazvan Quixter, već koriste deseci studenata na sveučilištu Lund koji smatraju da je takav sustav plaćanja primjeren i siguran. Za razliku od kreditnih kartica, tvrde, dlanovi ne mogu biti klonirani, javlja AP.

Vezani članci Švedska u doba koronavirusa U Švedskoj oko tisuću ljudi primilo Modernino cjepivo koje nije bilo ispravno skladišteno KB Dubrava Otac mu je na kisiku u Dubravi, a s računa mu isparilo 10.000 kuna. Bolnica: "Sve stvari su popisane i zaprimljene, novčanika nije bilo"

Studenti sada obroke kupuju bez novčića u džepu. Moraju samo zapamtiti četveroznamenkasti pin broji te prisloniti svoju ruku na uređaj. Iznos im se tada skida s računa.

VIDEO Pogledajte kako mu je kreditna kartica spasila život

Za sada takav sustav funkcionira samo na kampusu sveučilišta Lund, ali inovatori koji su proveli 15 mjeseci usavršavajući sustav, sigurni su da će u sljedećih nekoliko godina tako biti moguće tako plaćati u trgovinama diljem svijeta. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook