Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim Dae-jung

VIDEO: Tisuće na pogrebu bivšeg južnokorejskog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće građana Južne Koreje i međunarodni izaslanici nazočili su državnom pogrebu bivšeg predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kima Dae-junga.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright nazočila je ispraćaju Kima koji je umro u utorak u 85. godini. Kim je obnašao dužnost predsjednika pet godina, od 1998. do 2003., no najveći dio političke karijere proveo je kao disident i lider opozicije. Bio je promicatelj demokracije i zagovornik ponovnog ujedinjenja sa Sjevernom Korejom. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. zbog svoje ‘Sunčane politike’ prevladavanja neprijateljstva između Sjeverne i Južne Koreje.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Njegova politika detanta kulminirala je povijesnim sastankom sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom u lipnju 2000. godine. Bio je to prvi sastanak na vrhu od kraja Korejskog rata 1953. godine. Usprkos diplomatskim uspjesima, Kim Dae-jung za vrijeme predsjedničkog mandata nije ostvario obećane ekonomske reforme, a njegov imidž narušili su i brojni korupcijski skandali poput uhićenja dvojice njegovih sinova zbog optužbi za mito. Kim je drugi južnokorejski predsjednik koji je umro ove godine. Njegov nasljednik Roh Moo Hyun počinio je samoubojstvo u svibnju u 62. godini. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene