Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojska Srbije na poligonu Nikinci predstavila je novi raketni sistem čije se uvođenje u naoružanje Srbije očekuje ove godine. Samo 17 zemalja svijeta ima otprilike sličan sistem.


U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima u Srbiji, predstavljen je novi raketni sistem. Samo 17 zemalja svijeta ima otprilike sličan sistem, a u ovoj regiji samo Turska. Razvoj ovog sredstva koštao je Srbiju milijun eura, piše Kurir.

Vezani članci Pripadnici državnog i vojnog vrha - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli? Grom, ilustracija Strašna nesreća kod susjeda: Grom ubio dječaka (14) dok je čuvao stoku na livadi, pronašli ga roditelji

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik doc. dr. Zoran Rajić predstavio je novo sredstvo i istaknuo da je proizvod 'srpske pameti i domaće industrije', a posjetitelji su mogli putem video-streama, pratiti u realnom vremenu lansiranje raketa.

Taj sistem, s dva različita lansirna modula – „oganj” i „grad”, bio je postavljen na vatrenom položaju poligona – Plasman „B”, 10.500 metara od cilja. Prvo gađanje izvedeno je s pet raketa 122 mm „grad” pojedinačnom paljbom, a drugo s jedanaest raketa 128 mm M77 „oganj”, koje su ispaljene u rafalu.

Otkrivena nova strategija - Ovo je vojska budućnosti!

'Uvođenjem ovog sredstva u naoružanje Vojske Srbije bitno će se povećati operativne sposobnosti Vojske. Ovo je proizvod srpske pameti i srpske vojne industrije, jer su 98 posto elemenata radile tvrtke u Srbiji. Osvajanjem ovog proizvoda svrstali smo se upravo među nekoliko zemalja svijeta koje ga proizvode', istaknuo je ministar obrane Bratislav Gašić.

Ovaj modularni raketni sistem namijenjen je za neutraliziranje žive sile, borbenih sredstava, zapovjednih mjesta, baza, skladišta, aerodroma, prometnih čvorova i svih lakooklopnih ciljeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook