Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Goleme razlike

VIDEO Reportaža o dvije Kine...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 1,3 milijarde Kineza živi u najrazličitijim uvjetima u svojoj zemlji. Razlike između bogatih i siromašnih su goleme. Bogati Kinu smatraju zemljom mogućnosti, a siromašni zemljom nejednakosti.

Sadašnji kineski potpredsjednik, Xi Jinping, vjerojatno će uskoro naslijediti vodstvo nad državom, a ono s čime će se posebno morati uhvatiti u koštac su velike razlike među stanovništvom - od onih superbogatih s pustim milijardama na bankovnom računu, do onih koji s jednom plaćom pokušavaju uzdržavati veliku obitelj.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

Jinpingu nejednakosti među stanovništvom nisu nikakva nepoznanica jer je i on sam odrastao u skromnoj kolibi u selu Yan'an, udaljenom od blještavila modernih gradova kao što su Peking i Šangaj. Takvih je sela puno više od razvijenih i modernih gradova, a Sky News je napravio reportažu o 'dvije Kine'.

Li Bo je tipični pripadnik kineske radničke klase. S 15 godina je napustio školu kako bi pronašao posao i kako bi mogao uzdržavati obitelj. On sada živi sa svojom bakom, a sanja o tome da jedan dan nađe posao u uredu te da će mu buduća kineska politika pomoći da taj san postane stvarnost, piše AP.

>> Obitelj kineskog premijera nagomilala bogatstvo od 2,7 milijarde dolara

Potpuno suprotna životna priča ona je Dinga Shiyuana, bogatog poduzetnika koji je u svojim dvadesetim godinama već zaradio prvi milijun. Bavi se kozmetičkom industrijom i vozi skupocjeni automobil te vjeruje da je Kina zemlja mogućnosti. S time se vjerojatno ne bi složio Li Bo, no obojica se slažu da će promjene nabolje doći s novim predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina ima drugo najjače gospodarstvo svijeta čiji je rast u posljednjem kvartalu pao najviše u posljednje tri godine, no investicije već upućuju na brz oporavak i daljnji rast, no čini se da paralelno s rastom gospodarstva rastu i razlike između siromašne i bogate Kine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene