Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slike iz prošlosti

VIDEO: Ratni dani Ratka Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić uhićen je u Srbiji nakon dugogodišnjeg skrivanja. Donosimo vremenski pregled događaja koji su doveli do Mladićeva uhićenja.

1992. - Radovan Karadžić suprotstavio se nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Bosanski Srbi proglasili su republiku i počeli s opsadom Sarajeva. Mladić je postao zapovjednik vojske bosanskih Srba koja je zauzela 70 posto zemlje.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Tko je bio Aleksej Navaljni? Od Černobila do Polarnog vuka: Putin je Navaljnog strpao u najgori zatvor, otrovali su ga, a na zadnjoj snimci bio je mršav, s malo kose Ivan Anušić novi ministar obrane Aktualni župan Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura...

1993. - Stotine civila svakoga dana pogibaju tijekom opsade Sarajeva. Izbio je rat između muslimana i Hrvata.

>> Evo za kakve sve strahote Haag tereti Mladića!

1994. - Završetak muslimansko-hrvatskog rata. 'Kontaktna skupina', u kojoj su sudjelovali SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Rusija, predložili su plan za BiH. Bosanski Srbi su taj plan odbili.

1995. - U svibnju, NATO je bombardirao Karadžićev bunker nakon što su Srbi ignorirali ultimatum da predaju teško oružje. Srbi su zatim bombardirali kafić u UN-ovoj sigurnosnoj zoni Tuzle, ubivši pritom 70 osoba.



11. srpnja - Mladićeve snage zauzele su 'sigurnosnu zonu' Srebrenice. U sljedećih sedam dana, osam tisuća muslimanskim muškaraca i mladića ubijeno je u najgorem zločinu u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

12. srpnja - UN objavio optužnicu protiv Karadžića i Mladića za genocid, u kojoj se navodi opsada Sarajeva.

5. kolovoza - Srbi su napali tržnicu u Sarajevu te ubili 37 osoba. Zrakoplovi NATO-a i artiljerija UN-a zauzvrat su napali srpske ciljeve.

16. studenoga - Haaški sud podiže ponovno optužnicu protiv Karadžića i Mladića, ovoga puta zbog genocida u Srebrenici.

21. studenoga - Sklopljen sporazum u Daytonu, koji je Srbima dao skoro polovicu Bosne. Zauzvrat, prema sporazumu, moraju surađivati s Haaškim sudom.

5. prosinca - NATO saveznici složili su se da u BiH pošalju 60.000 pripadnika mirovnih snaga.

2001. - Slobodan Milošević izručen je Haaškome sudu. Tadašnja glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte pokrenula je novu kampanju tražeći uhićenja Mladića i Karadžića.

2004.- U siječnju snage NATO-a i policija bosanskih Srba pretražuju Pale po anonimnoj dojavi da Karadžiću treba liječnička pomoć, ali on nije pronađen.

16. prosinca - NATO objavio da je Mladić posjetio svoj ratni bunker u ljetu iste godine te tamo proslavio dan vojske bosanskih Srba.

2005. - siječanj-svibanj - Desetak srpskih generala, uključujući i nekoliko bliskih pomoćnika Ratka Mladića, predalo se Haaškome sudu.

prosinac - Hrvatski general Ante Gotovina je uhićen, nakon čega se povećava pritisak na Srbiju da uhvati Mladića. Srbijanski dužnosnici upozorili su da će svi oni koji pomažu Mladiću biti procesuirani.



2006. - Vojne obavještajne službe objavile su izvještaj o tome kako je Mladić koristio objekte srbijanske vojske do sredine 2002.

svibanj - Nakon višemjesečnih upozorenja, Europska unija prekinula je razgovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilnosti i suradnji.

srpanj - Sud u Beogradu otpužio je deset osoba da su pomagale Mladiću u bijegu od 2002. do siječnja 2006. Istraga je pokazala da se Mladić uglavnom skrivao u području Novog Beograda.

2007. - svibanj- lipanj - Pod novom koalicijskom vladom u Srbiji, prestao je niz uhićenja. Posljednji je u BiH uhićen Mladićev pomoćnik Zdravko Tolimir.

- EU ponovno pokreće razgovore s Beogradom ali i upozorava da je Mladića potrebno uhititi.

2008. - Radovan Karadžić je uhićen u Beogradu 21. srpnja.

2010.- Srbijanska policija nakratko je 10. lipnja uhitila Mladićevu suprugu optuživši ju za ilegalno posjedovanje oružja.

16. lipnja - Mladićeva obitelj pokrenula je pravnu proceduru tražeći da se on proglasi mrtvim zbog njegova navodnog lošeg zdravlja te zbog toga što nisu bili s njim u kontaktu više od pet godina.

28. listopada - Srbija je ponudila 10 milijuna eura nagrade za informacije koje bi mogle dovesti do Mladićeva uhićenja.

15. studenoga - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz procjenjuje da Srbija još uvijek u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom.

26. svibnja 2011. - Mladić je uhićen. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene