Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal na internetu

VIDEO: Rasistička video snimka osramotila australsku policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski policajci koji su prisilili pijanog Aboridžina da pleše i pjeva te sve to snimili suspendirani su, izjavio je glasnogovornik policije australske države Sjeverni teritorij.

Video snimka prikazuje pijanog Aboridžina kako leži na zamlji, nakon čega mu prilaze dva policajca i traže ga da pjeva stari hit 'Rivers of Babylon' koji govori o ropstvu crnaca. Zatim ga dižu te prisiljavaju da pjeva 'Sretan rođendan'.

Cijela snimka objavljena je na Youtubeu, a interna istraga ocjenila je tretnam dvojice policajaca prema Aboridžinu kao krajnje ponožavajuć i nepristojan.

Aboridžina, koji su inače domorodačko stanovništvo Australije, ima oko 460 tisuća te čine samo 2% populacije. Uz veliku stopu nezaposlenosti, problem je i korištenje opojnih sredstava te obiteljsko nasilje, što životni vijek jednog Aboridžina čini 17 godina kraćim od ostalih stanovnika Australije.

'Ovo je potpuno neprihvatljivo i nešto što ne možemo tolerirati', izjavio je Rob Knight, premijer australske države Sjeverni teritorij. Vodeći aboridžinski starješina Mick Dodson dodao je kako bi Australci trebali ponovo razmisliti o proslavi Dana Australije, jer Aboridžini proslavu naseljavanja prvih Europljana smatraju danom početka invazije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene