Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

British Petroleum zabilježio je prvi uspjeh u suzbijanju širenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.


Nakon drugih pokušaja da se suzbije širenje nafte, BP je uspio unijeti cijev u oštećenje i zadržati dio nafte i plina. Međutim, sirova nafta još uvijek nekontrolirano curi u more iz oštećene bušotine i izvire na površinu, prijeteći ekološkoj i ekonomskoj situaciji na američkoj obali.

Vezani članci Slika nije dostupna BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje Slika nije dostupna VIDEO: Nova snimka curenja nafte u Meksički zaljev

Za operaciju pod vodom korišteni su roboti koji su umetali cijevi promjera pola metra u bušotinu kako bi se nafta preusmjerila u brodove na površini, javlja Reuters.

>> U Meksički zaljev curi i do 16 milijuna litara nafte dnevno?

'Funkcionira kako smo planirali i polagano povećavamo brzinu protoka iz oštećene bušotine na površinu. Tako da nam sada nafta i plin dolaze na brodove', rekao je Kent Wells, potpredsjednik BP-a. Pripreme za umetanje blata u bušotinu kako bi se trajno zastavilo curenje sirovine su u tijeku, a bit će gotove za desetak dana, izvijestio je Wells.

Ekološka katastrofa pogodila je Meksički zaljev 20. travnja kada je eksplozija i potonuće BP-ove naftne platforme Horizon uzela živote 11 radnika, a pokušaji da se zaustavi istjecanje nafte dosad su bili neuspješni.

Nafta istječe već više od tri tjedna ritmom od 795.000 litara dnevno i izazvala je ekološka katastrofu u životinjskom svijetu i gospodarstvu priobalnih američkih saveznih država Louisiane, Alabame i Mississippija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju