Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Prošetajte Mini-Europom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maleni park u Brusselsu razotkrit će posjetiteljima sve tajne Europe na jednom mjestu, prikazati svu povijest, nasljeđe i napredak. Sve to na minijaturnim, ali detaljno razrađenim maketama krajolika i najpoznatijih građevina.

Park Mini-Europa bit će ponovno otvoren ovaj vikend, na proslavi 'zlatne' godišnjice osnivanja Europske Unije. Park s najprepoznatljivijim europskim građevinama smješten u 'glavnom gradu' EU-a nakon obnavljanja zabljesnut će novim sjajem.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Park je prvi put otvoren 1989. godine i njegov je razvojni put nekako sličan onom Europske Unije. 

Njegova je najveća prednost što znamenitosti dobivaju na značaju gledate li ih u neposrednoj blizini jedne drugoj, a ravnatelj parka Thierry Meeus kaže kako otkriva identitet Europe. 

Njegova je najdraža građevina katedrala Santiago de Compostela, jer je ona bila mjesto približavanja koje se kasnije raširilo ostatkom kontinenta.

No, kao i sama zajednica EU park s vremena na vrijeme zahtjeva obnavljanje. Istim tempom kojim se širi Unija širi se i park. Danas ima 300 građevina, a najviša među njima je Eiffelov toranj. 

'Imamo dovoljno mjesta, iako to znači da moramo raditi preinake. Primjerice, tri su baltičke zemlje utjecale na premještanje Danske, za koju smo našli novo mjesto. Dio Njemačke već je pomaknut, a uskoro ćemo trebati još mjesta za Mađarsku, Češku i Slovačku. No srećom ima mjesta za svih', kaže Meeus.

Meeus je malo razočaran jer zemlje odbijaju promovirati moderne građevine. 

'Pregovaram kako bi dobio prava izložiti neke moderne građevine, ali to je veoma teško. Kada kontaktiram s nekim zemljama uglavnom više vole da ih predstavlja neka stara građevina kako bi predstavili svoju povijest i kulturu', kaže Thierry.

Jedna od rijetkih modernih građevina u parku je belgijska zrakoplovna luka Sabena, koja je u međuvremenu preuređena, pa se prikazivanje modernih građevina na tom primjeru pokazalo teškim. 

Najveća prednost Mini-Europe je što je u njoj život znatno jednostavniji. 

I jedino je mjesto na kojem s Eiffelovog tornja možete baciti pogled preko Atlantskog oceana sve do malih ribarskih brodica na njihovom putovanju prema Doveru...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene