Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Duboko u džunglama Argenitne pronađeno je skriveno nacističko utočište. Istraživači tog lokaliteta vjeruju da je izgrađen kako bi bio dom za nacističku vrhušku, u slučaju poraza u Drgom svjetskom ratu.


Istraživači sa Sveučilišta Buenos Aires, zajedno s arheolozima muzeja Andrés Guacurarí, otkrili su slučajno ruševine za koje vjeruju da su bile namijenjene nacističkim dužnosnicima, duboko u džunglama parka Teyú Cuaré, jugoistočno od Misionesa i uz granicu s Paragvajem. Područje na kojem su ruševine pronađene relativno je nepristupačno, prenosi RT.

Vezani članci Slika nije dostupna Idejni tvorac holokausta tražio pomilovanje: Objavljena rukom pisana Eichmannova molba Slika nije dostupna BISTE LI POVJEROVALI? Objavljena jedina snimka Hitlerovog normalnog glasa

Kompleks se sastoji od tri kamene građevine, koje sad prekriva gusto raslinje, a riječ je o prostorijama za spavanje, skladištu te poluskrivenoj osmatračnici. Vjeruje se da je lokalitet strateški tražen od strane onoga tko ga je dao izgraditi, jer ima panoramski pogled i zidove debljine dotovo jedan metar.

Otkriveno da uspavani gradić krije strašnu tajnu

Kompleks ima i brzi izlaz u slučaju potrebe bijega, koji vodi ravno u susjedni Paragvaj. Istražitelji su pronašli i nekolicinu objekata koji indiciraju da je kompleks izgrađen u prvoj polovici 40-ih godina 20. stoljeća. Među značajnijim pronalascima su njemačke kovanice iz perioda između 1938. i 1944. te purculan iz istog razdoblja.

Iako su pronađeni tek periferni dokazi koji bi povezali kompleks s nacistima, argentinski stručnjaci vjeruju da za postojanje tih objekata ne postoji drugo, logičnije objašnjenje. U kompleks je utučen velik novac te je smješten, za u ono vrijeme, vrlo nepristupačnu lokaciju. Povrh toga, arhitektura i materijali korišteni u izgradnji su netipični za tu regiju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Buenos Aires ipak ne vjeruju da su nacisti koristili ta skloništa, a dokazi koji ih povezuju s kompleksom, sugeriraju da ih se koristilo samo tijekom izgradnje.

Ipak, lokalna legenda kaže da je Martin Bormann, jedan od Hitlerovih bliskih suradnika i šef kabineta nacističke stranke, tražio utočište upravo na tom lokalitetu.

Nakon Drugog svjetskog rata njemački nacisti, kao talijanski i hrvatski fašisti, imali su otvorenu rutu za bijeg u Argentinu, gdje ih je tadašnji predsjednik Juan Domingo Peron dočekao raširenih ruku, piše RT. Procjenjuje se da je oko 5.000 nacista s vremenom pronašlo utočište u Argentini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook