Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nemamo vremena za čekanje"

VIDEO Prizori iz noćnih mora. Australija se bori s najezdom miševa: "S prozora skaču na krevete i grizu ljude dok spavaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija se bori s najezdom miševa. Savezna država Novi Južni Wales već se osam mjeseci suočava pravom pošasti jer miševi uništavaju usjeve, jedu pohranjenu hranu te ulaze u zgrade u ruralnim mjestima.

Njihov broj od ožujka se udvostručio, a sve više miševa primijećeno je i u Sydneyju i okolici. Obilna kiša stvorila je uvjete za uspješnu žetvu koja je privukla milijune glodavaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu

Stručnjaci upozoravaju kako bi, ako se nešto ne poduzme, najezda mogla potrajati dvije godine.

Lokalna vlada najavila je 50 milijuna australskih dolara pomoći, no potpredsjednik udruženja poljoprivrednika Novog Južnog Walesa Xavier Martin ističe da nemaju vremena za čekanje.

"Paket pomoći je nepraktičan i trebat će još tjedni da se novac isplati, što ne pomaže poljoprivrednicima kojima je pomoć potrebna odmah. Nakon više od osam mjeseci borbe s najezdom, farmeri još uvijek nisu dobili konkretnu pomoć", kazao je Martin.

Savezna vlada osigurala je pet tisuća litara bromadiolona, izuzetno smrtonosnog otrova za glodavce, što bi trebalo biti dovoljno za tretiranje 95 tona žitarica, no čeka se odobrenje federalnih vlasti. Poljoprivrednici su s druge strane zabrinuti zbog učinka koji bi otrov mogao imati na pse, svinje i ostale životinje.

"Ljudi su noge kreveta stavili u kante i posude s vodom, no miševi su ih uspjeli zaobići pomoću zastora na prozorima, s kojih skaču na krevete i grizu one koji u njima spavaju", rekao je Xavier Martin.

Poljoprivrednici kažu da je najjednostavniji i najsigurniji način na koji vlada može pomoći poljoprivrednicima pružanje povrata do 25.000 američkih dolara po poljoprivrednom poduzeću kako bi pokrili 50 posto troškova cinkfosfidnih mamaca.

Strahuje se kako bi šteta u konačnici mogla iznositi više od milijardu australskih dolara.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene