Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres koji je u ponedjeljak zatresao Čile, pokrenuo je tsunami koji je u nešto preko 30 sati prešao čitav Tihi ocean. Niže priloženi video prikazuje animaciju kretanja tog tsunamija od mjesta potresa.


Američke institucije NOAA, NWS i Pacifički centar za upozorenje od tsunamija, napravile su timelapse animaciju tsunamija izazvanog potresom jačine 8,2 stupnja, koji je u ponedjeljak pogodio priobalni dio sjevernog Čilea.

Čileanci godinama strahuju od velikog potresa

Vezani članci Nova Kaledonija (Foto: Arhiva/AFP) Jak potres pogodio Novu Kaledoniju i izazvao manji tsunami Slika nije dostupna Potres magnitude 6,8 u vodama Čilea

Tsunami se kretao preko 30 sati i zahvatio je svaki dio Tihog oceana, no ti valovi nisu bili opasni za šire područje, a dijelove sjevernog Čilea zapljusnuli su valovi visine oko dva metra. Potres jačine 9 stupnjeva proizveo bi, s druge strane, razorne valove, prenosi Wired.

Najjači potres ikad zabilježen dogodio se 1960. godine gotovo na istom mjestu gdje i ovaj u ponedjeljak, a iznosio je 9,5 stupnjeva. Tsunami kojeg je pokrenuo, ubio je 61 osobu na Havajima i 138 u Japanu. Taj potres i tsunami su zajedno usmrtili ukuno 1.665 osoba.

Pogledajte animaciju tsunamija od 1. travnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook