Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi potresi to samo potpiruju

Čileanci godinama strahuju od velikog potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 7,6 po Richteru pogodio je sjeverni Čile u srijedu i prošao bez većih posljedica, ali je pojačao bojazan da je to nagovještaj "velikog potresa" od kojeg stanovnici te regije strahuju već godinama.

Potres u srijedu bio je najsnažniji u nizu potresa koji su uslijedili nakon potresa magnitude 8,2 po Richteru koji je tu zemlju pogodio u utorak, usmrtio šest ljudi, uništio 2.600 kuća i izazvao tsunami s valovima preko dva metra. Većina infrastrukture je ipak izdržala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izazvao ogromne valove Razoran potres jačine 8,3 stupnja pogodio Čile, najmanje dvoje mrtvih Slika nije dostupna Za nešto više od 30 sati VIDEO Pogledajte dokud je sve došao tsunami izazvan potresom u Čileu

Epicentar novog potresa bio je 19 kilometara južno od luke Iquique na dubini od 20 kilometara, navodi američka seizmološka služba. Zasad nema informacija o mogućim novim žrtvama ili većoj materijalnoj šteta. Čileanske vlasti brzo su opozvale upozorenje na tsunami.

Novi snažan potres jačine 7,8 stupnja u Čileu

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet, koja je otišla na lice mjesta kako bi procijenila štetu od potresa u utorak, nalazila se u gradu Ariki u trenutku novog podrhtavanja te su je iz hotela morali evakuirati na jednu od gradskih visoravni, objavila je službena televizija. "Evakuirana sam kao i svi drugi građani", rekla je u izjavi za televiziju. "Došla sam vidjeti možemo li kako pomoći u saniranju posljedica potresa u utorak", dodala je i pohvalila stanovnike regije koji su na potres u utorak reagirali bez panike.

Na sjeveru Čilea nalaze se najveći rudnici u zemlji, prvom svjetskom proizvođaču bakra, ali u potresima nisu oštećeni. Ta je regija iznimno suhe klime, bogate mineralima i rijetko naseljena. Većina stanovništva živi u lučkim gradovima Iqiqui i Arici, blizu peruanske granice.

Čile se nalazi u jednom od najtrusnijih područja svijeta. Godine 1960. zemlju je pogodio potres magnitude 9,5 po Richteru, najsnažniji u modernoj povijesti. Prije četiri godine u potresu magnitude 8,8 i pratećem tsunamiju stradalo je 526 ljudi.

Stanovnici sjevernog Čilea godinama očekuju "onaj veliki" potres. Južnoamerička tektonska ploča i tektonska pločka Nazca dodiruju se nešto južnije od Iquique i tamo se gomila prostor nakupljene seizmičke energije. Neobično velik broj podrhtavanja u području posljednjih tjedana naveo je vlasti da provjere i dopune procedure za hitna stanja, a stanovnici su počeli gomilati zalihe i pripremati se za eventualne evakuacije.

Međutim, mega-potres kojeg se mnogi boje možda neće doći tako skoro, kaže Paul Earle, seizmolog iz američkog informacijskog geološkog centra za potrese. "Potresi u utorak i srijedu nisu bili dovoljno jaki kako bi stvorili pritisak na najkritičnije mjesto u tektonskom rasjedu. Ali ljudi moraju ostati spremni", rekao je Reutersu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene