Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoći će u liječenju

VIDEO Po prvi put snimljen proces širenja raka po tijelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su po prvi put uspjeli snimiti u realnom vremenu kako se stanice raka odvajaju od tumora te putuju krvožilnim sustavom po tijelu do vitalnih organa.

Za vizualizaciju načina na koji stanica raka prelazi iz tumora u krvotok i širi se po tijelu, u procesu metastaza, zaslužni su znanstvenici Instituta John Hopkins koji se bavi nanobiotehnologijom. Oni su za vizualizaciju u realnom vremenu koristili umjetnu žilu koja je napravljena u laboratoriju Petera Searsona, direktora spomenutog instituta.

Pročitajte i ovo Marija Franjić slabo dostupna testiranja Test kojim se utvrđuje rizik od raka: O ovakvim testovima ne zna se dovoljno, a nalazi se dugo čekaju... Ilustracija Aktualna tema Idete li na preventivne liječničke preglede? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Krvnu žilu simulira uređaj kojeg čini cilindrična cijev, presvučena ljudskim endotelijalnim stanicama i koja je pohranjena u gel od kolagena, strukturnog proteina tijela koji podupire živa tkiva. mala nakupina raka metastaziranog raka dojke stavlja se u gel pored žile, dok se tekućina puna hranjivih sastojaka upumpava kroz cijev kako bi se simulirao protok krvi. Dodavanjem fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratitistanice raka tijekom narednih dana i sve snimiti.

Otkriće koje budi nadu: Testni lijek UNIŠTIO stanice raka dok se dijele!

Proces prikazuje stanice raka kako kreiraju tunel do stijenke simulirane žile, nakon čega se stanica formira u kuglicu te nakon par dana uz pomoć sile koja razbija endotelijalne stanice, oslobađa od stijenke žile s unutarnje strane te je ponese krvotok dalje kroz tijelo.

Idući cilj znanstvenika je iskoristiti umjetnu krvnu žilu za istraživanje raznih strategija terpaija u liječenju raka, poput kemoterapijskih lijekova. Želja je da se poboljšaju metode pronalaska i neutraliziranja tumora otpornih na lijekove.

Pogledajte Video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene