Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 21 pjesma na popisu

VIDEO Ove je pjesme CIA koristila za ispitivanje zatvorenika u ratu protiv terorizma?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među pjesmama koje je koristila CIA, tvrdi autor knjige 'The Guantanamo files', bilo je dječjih, popularnih komercijalnih pjesama, hip-hopa, pa čak i death metala.

Prema članku kojeg je objavio Huffington Post, autora Andyja Worthingtona, koji je napisao knjigu 'The Guantanamo files', jedna od najpopularnijih dječjih pjesama iz predstave koja je bila popularna početkom '90-ih također je na popisu pjesama koje je, kako tvrdi autor članka, CIA koristila za ispitivanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

Raznolikost je navodno bila namjerna, kako bi razdražila osjetila. Zatvorenici su navodno provodili sate i sate slušajući jednu te istu pjesmu koja bi onda bila zamjenjena nekom iz posve drugačijeg žanra, a izvedba bi ponovno trajala satima, piše Chorn.

U prvom trenutku takva izmjena može biti smiješna, ali nakon nekog vremena može zaista izludjeti čovjeka, tvrdi Worthington.

Američka glazba, bilo da se radi o onoj iz reklama, bilo da se radi o komercijalnoj, pomagala je uvući zatvorenike u njihov unutarnji svijet bez mogućnosti da iz njega 'pobjegne', izbjegavajući namjerno pjesme iz njemu poznate kulture. Navodno su žanrovi poput Heavy metala posebno učinkoviti jer zatvorenici, koji su iza rešetaka dospjeli pod optužbama za terorizam, nisu imali prilike nikada ranije čuti nešto takvo.

Drugi aspekt 'mučenja glazbom', tvrdi autor knjige, naizgled je bio nasumičnog karaktera, ali je njegova namjera bila utjecanje na obrasce spavanja.

Kada su ove tvrdnje objavljene nisu svi glazbenici bili sretni što su se našli na takvom popisu. Neki su tražili da ih se s njega skine.

Evo nekih od pjesama koje su navodno bile na tom popisu;

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene