Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada putem YouTubea ismijava protivnike svoje mirovinske reforme.


Slovenska vlada je, u nastojanju da poveća izglede za dobivanje ključnog referenduma koji se održava 5. lipnja, naručila seriju kratkih video-spotova u kojima ismijava 'populističke' argumente protivnika mirovinske reforme, a prvi je već objavljen na Youtubeu.

'To je parodija na račun apsurdnih tvrdnji protivnika mirovinske reforme', rekao je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV glasnogovornik vlade Darjan Košir, dodajući da je spot stajao nekoliko tisuća eura, te da će vlada u preostala dva tjedna kampanje pred referendum više nego dosad koristiti Youtube kao kanal bliži mlađoj populaciji.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Nova odluka nakon crnog tjedna: U Sloveniji od ponedjeljka proglašena epidemija, bit će na snazi 30 dana Koronavirus, ilustracija Alarm u susjedstvu: Slovenija ima rekordan postotak zaraženih među testiranima. "Iskusit ćemo nešto što naša generacija još nije doživjela"

U spotu glumi bivša starleta Urška Čepin

Za prvi spot angažirana je nekadašnja starleta i zvijezda reality-showa Urška Čepin. U parodiji ona glumi 'naivnu plavušu' koja 'pokušava razumjeti' argumente protivnika mirovinske reforme koji smatraju nepotrebnim zaoštravanje uvjeta i dizanje praga za odlazak u mirovinu na 65 godina života.'Umjesto da uzimaju siromašnim umirovljenicima, neka vrate imovinu koju su tajkuni opljačkali u Istrabenz holdingu i Pivovarni Laško. To će biti dovoljno da se manjak u mirovinskom fondu popuni za mjesec i pol dana, a poslije ćemo već smisliti nešto novo', poanta je iz promidžbenog spota koju je za slovensku vladu napravila jedna agencija.

Sarkazam iz spota nastoji ismijati sindikalne čelnike koji građane pozivaju da na referendumu glasuju protiv primjene mirovinske reforme. Premijer Borut Pahor nazvao ih je prošlog tjedna politički neodgovornima, a njihovu predreferendumsku kampanju populističkom. Čest sindikalni argument protiv mirovinske reforme jest da su za sadašnju financijsku krizu odgovorni tajkuni i državne banke koje su ih kreditirale te da javne financije zato ne treba spašavati stezanjem remena zaposlenih i umirovljenika.

Ankete: Protivnici ankete u prednosti

Unatoč naporima vlade, čini se da su protivnici mirovinske reforme u svojoj kampanji zasad uspješniji i da novi mirovinski zakon neće biti potvrđen. Prema anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo', među biračima koji su se već odlučili kako će glasovati je 52 posto onih koji će glasovati 'protiv', a 48 posto onih koji će glasovati 'za', pa je rezultat 'još otvoren'.

No, prema anketi Slovenske televizije, također provedenoj krajem prošlog tjedna, protivnici mirovinske reforme su u uvjerljivijoj prednosti, pa bi za nju glasovalo tek 36 posto birača, a 54 posto protiv. (Hina)