Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star 100 milijuna godina

VIDEO: Otkriven dinosaur 'atletičar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vrsta dinosaura zove se Brontomerus mcintoshi ili u slobodnijem prijevodu 'bedra od čelika' jer su ove životinje imale izražene upravo te mišiće.

Ostaci pretpovijesnog diva pronađeni su u Ohiu u SAD-u i znanstvenici pretpostavljaju kako je bedra koristio kao oružje i s njima se branio od predatora ili pak za prelazak nepristupačnih područja. Brontomerus je živio prije 110 milijuna godina i njegove detaljne karakteristike opisao je u časopisu Acta Palaentological Polonica međunarodni tim stručnjaka iz Velike Britanije i SAD-a.

Pročitajte i ovo Kostur T-Rexa Sretni vlasnik VIDEO Kostur T-Rexa na prvoj europskoj aukciji prodan za vrtoglavi iznos Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 duga dva metra Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura

>> VIDEO: Pronađen dinosaur sa samo jednom kandžom

Fosilni ostaci odraslog dinosaura s mladunčetom pronađeni su u napuštenom kamenolomu u istočnom dijelu Utaha. Dinosaur, za kojeg pretpostavljaju da je majka, težio je 6 tona, bio je velik poput slona i dug 14 metara.

'Brontoomerus mcintoshi je bio 'atletičar' među sauropodima koji inače preferiraju ravnije terene dok je ovaj prebivao po brdima i nepristupačnijim područjima. Moćni mišići na nogama su ovom dinosauru služili kao 'pogon na sva četiri kotača'', kazao je znanstvenik Matt Wedel.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene