Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova vrsta dinosaura zove se Brontomerus mcintoshi ili u slobodnijem prijevodu 'bedra od čelika' jer su ove životinje imale izražene upravo te mišiće.


Ostaci pretpovijesnog diva pronađeni su u Ohiu u SAD-u i znanstvenici pretpostavljaju kako je bedra koristio kao oružje i s njima se branio od predatora ili pak za prelazak nepristupačnih područja. Brontomerus je živio prije 110 milijuna godina i njegove detaljne karakteristike opisao je u časopisu Acta Palaentological Polonica međunarodni tim stručnjaka iz Velike Britanije i SAD-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Njegova smrt bila je upečatljiva: Otkriven ogromni dinosaur koji je harao sjeverom Italije Slika nije dostupna Veliko otkriće argentinskih znanstvenika: "Riječ je o potpuno novoj vrsti, živjela je na području gdje je ne biste očekivali"

>> VIDEO: Pronađen dinosaur sa samo jednom kandžom

Fosilni ostaci odraslog dinosaura s mladunčetom pronađeni su u napuštenom kamenolomu u istočnom dijelu Utaha. Dinosaur, za kojeg pretpostavljaju da je majka, težio je 6 tona, bio je velik poput slona i dug 14 metara.

'Brontoomerus mcintoshi je bio 'atletičar' među sauropodima koji inače preferiraju ravnije terene dok je ovaj prebivao po brdima i nepristupačnijim područjima. Moćni mišići na nogama su ovom dinosauru služili kao 'pogon na sva četiri kotača'', kazao je znanstvenik Matt Wedel.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju