Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici talijanskog gradića Terzigno noćnom su prosvjednom šetnjom još jednom protestirali protiv otvaranja velikog odlagališta smeća u blizini njihovih kuća.


Oko dvije tisuća ljudi je pješačilo oko sedam kilometara između drevnog, uništenog grada Pompeii i Terzigna. Noseći maske i uzvikujući slogane, stanovnici ovog južnotalijanskog gradića izrazili su zabrinutost za svoju budućnost. 'Imam četvoro unučadi i pitam se gdje će oni odrasti? Hoće li morati odrasti u smeću? Mi plaćamo porez, a nećemo imati pravo ni na čisti zrak. Političarima su puna usta okoliša i prirode, a rade ovakve stvari. Političari nisu samo lažovi već hrpa kriminalaca', riječi su Frabca Zavettia, jednog od prosvjednika.

Vezani članci Otpad u prirodi, ilustracija Općine uvele videonadzor: Ljudima koji bacaju smeće u prirodu na kućne adrese će stizati kazne Australci iznose smeće Australci shvatili da smiju izaći iz kuće samo iznijeti smeće pa to pretvorili u pravi provod

>> Prosvjedi u Napulju zbog novih odlagališta smeća

>> Najveća brana na svijetu zatrpana smećem

Stanovnici Terzigna već danima ne dopuštaju odvoz kontejnera smeća na planirani deponij. Posljednjih dana zapaljeno je osam kamiona koji odvoze smeće, a sve je prošlo bez većih ekscesa. Stanovnici su ustrajni u svojim zahtjevima, a mnogi se slažu kako bi do sukoba s policijom moglo doći ukoliko bi vlada na silu pokušala odvesti smeće na planirani deponij.