Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci tisuća stanovnika naguravali su se ispred zgrade sjedišta Vlade u Pretoriji, kako bi vidjeli tijelo Nelsona Mandele.


Deseci tisuća stanovnika Južnoafričke Republike u petak su se naguravali, a neki su probili policijsku barijeru ispred zgrade sjedišta vlade u Pretoriji, kako bi vidjeli izloženo tijelo Nelsona Mandele i osobno se od njega oprostili zadnjega dana odavanja počasti velikome državniku i borcu protiv apartheida.

Vezani članci Bebe, ilustracija Žena rodila - desetorke! Suprug u šoku: "Na ultrazvuku smo ih vidjeli samo osam" Slika nije dostupna Mandelino tijelo svakog sata moći će vidjeti po 2.000 ljudi

Ne možemo jamčiti da će baš svi koji čekaju u redovima uspjeti stići do zgrade sjedišta vlade, stoji u priopćenju vlade. Procjenjuje se da se ondje trenutačno nalazi oko 50.000 ljudi.

U pretorijskom predgrađu, odakle stanovnici koji žele odati počast Mandeli kreću prema centru grada, došlo je do naguravanja kada je mnoštvo pokušalo proći kroz metalna ulazna vrata, a policija ih je u tome pokušala spriječiti. Na drugoj cesti prema centru grada, policija je također morala spriječiti naguravanje i nastojanje ljudi da se probiju do mjesta gdje je izložen Mandelin lijes.

Premijeka nakon 'sporne' fotke: Malo smo se zabavljali!

'Uistinu sam ljutita. Dva dana čekamo nastojeći vidjeti Mandelu i zahvaliti mu što je izmijenio ovu zemlju i ujedinio nas. A sada moramo teška srca otići natrag kućama, jer u tome nećemo uspjeti', rekla je Ilse Steyn iz Pretorije. 'Ne smeta me čekanje, danas je zadnji dan i moram mu zahvaliti. Ovdje sam i ovakva sam zbog toga čovjeka', rekla je stanovnica Johannesburga Elsie Nkuna, otkrivši i da je uzela dva slobodna dana kako bi odala počast Mandeli.

Mandelino tijelo ispred vladine zgrade bit će izloženo još danas, a potom će u nedjelju biti prebačeno u njegovo rodno selo Qunu, od Johannesburga udaljeno 700 km. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook