Portugalska policija uhitila je 42 prosvjednika protiv NATO-a koji su blokirali cestu nedaleko od mjesta održavanja summita Sjevernoatlantskog saveza u Lisabonu.


'To je bila akcija građanskog neposluha. Blokirali su aveniju koja vodi prema mjestu održavanja (summita). Nije bilo nasilja', izjavio je glasnogovornik policije. Snažne mjere sigurnosti poduzete su u Lisabonu zbog dvodnevnog summita NATO-a, a prosvjedi održani do subote poslijepodne bili su mirni i okupili su mali broj ljudi.

Vezani članci Granica, ilustracija Korak bliže Schengenu: ''Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se nije susrela niti jedna država članica EU-a'' Neredi u Ateni - 1 "Drotovi, van iz naših četvrti": Prosvjednici kamenjem i molotovljevim koktelima krenuli na policiju, oni uzvratili suzavcem i vodenim topovima

>> NATO završava s borbenim djelovanjem u Afganistanu do 2014. godine

Prosvjednici iz Portugala, drugih europskih zemalja i Kanade izjavili su u priopćenju da koriste 'građanski neposluh kako bi ukazali na nasilje koje provodi NATO u Afganistanu. Oni se okupljaju danas ovdje kako bi usavršili svoj arsenal uništenja'. (Hina)