Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Josipović potpisao odluku

NATO završava s borbenim djelovanjem u Afganistanu do 2014. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja NATO-a, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, usvojili su danas, drugog i završnog dana summita Sjevernoatlantskog saveza u Lisabonu, odluku o prestanku sudjelovanja svojih vojnika u borbenim aktivnostima u Afganistanu do 2014. godine, javljaju svjetske novinske agencije.

Afganistanske snage sigurnosti trebale bi početi preuzimati kontrolu nad prvim pokrajinama već u srpnju sljedeće godine. Međutim, snage NATO-a će zadržati sigurnosnu kontrolu na najopasnijim područjima sve do 2014. godine, a nakon toga će i dalje nastaviti pružati potporu afganistanskim snagama.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

>> Talibani u Pakistanu zapalili 10 NATO-vih cisterni s gorivom

Glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen rekao je da je cilj postupna predaja odgovornosti afganistanskim snagama sigurnosti od 2011. do 2014. godine, do kada bi snage ISAF-a trebale prestati sudjelovati u borbenim aktivnostima.

'Ne vidim snage ISAF-a u borbenim djelovanjima poslije 2014. godine, pod uvjetom da nam sigurnosna situacija dopusti prelazak u ulogu za potporu', rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik je rekao da nova strategija ne znači da će svih 150.000 stranih vojnika, koliko ih sada ima u Afganistanu, napustiti zemlju do 2014. godine.

Talibani se varaju ako misle da samo mogu pričekati da odemo

'Počeli smo proces u kojem će narod Afganistana ponovo postati 'gazda' u svojoj kući. Ali ako talibani, i naši ostali neprijatelji, misle da samo mogu pričekati da odemo, varaju se', rekao je Rasmussen, dodavši da je s afganistanskim predsjednikom potpisao 'dugoročno partnerstvo koje će trajati i nakon završetka borbenih djelovanja'.

NATO je obećao svoju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i nakon tranzicije, i to prvenstveno pružanjem daljnje obuke i potpore afganistanskim snagama te jačanjem ekonomskog i administrativnog razvoja.

NATO je već obučio oko 150.000 afganistanskih vojnika i policajaca i nada se da će udvostručiti taj broj do listopada iduće godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene