Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Licemjeran svijet

Bojkot Gaddafijeva jubileja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za četiri dana Libija slavi 40 godina od dolaska na vlast pukovnika Moammera al Gaddafija. Odobravan i osporavan, slavljen i ignoriran, pukovnik Gaddafi uoči velike obljetnice opet otvara polemiku među državnicima svijeta. Ovog puta zbog toga što je primio terorista al Megrahija.

Al Megrahiju Gaddafi nije organizirao svečani doček.Tog za Lockerbie osuđenog terorista primio je u svom uredu sljedećega dana. Zbog tog čina dio državnika sad otkazuje dolazak na okrugli jubilej Gaddafijeve vladavine. Svijet je licemjeran. Megrahi je na smrt bolestan i zbog toga ga je kući pustila škotska vlada. Britansko - libijski odnosi posljednjih su godina odmrznuti. British petroleum vratio se u Libiju nakon desetljeća Gadafijeve anateme. 'Milijardu dolara vrijedna ulaganja najveći su znak kako države mogu postati bliske', rekao je Tony Blair 29. svibnja 2007. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...'' Dan državnosti - 6 Ponovo frcaju iskre Hrvatska proslavila Dan državnosti, ne i predsjednik: "Ja sam se prošetao svojim sokakom, jedan jedini barjak je bio izvješen"

Tada o Lockerbieu ni riječi. Al Megrahi je jedini osuđen za taj zločin. Tko je zapravo u taj škotski grad srušio američki putnički avion ostat će jedan od najvećih misterija prošloga stoljeća. Ne zaboravimo da je krajem 1986. godine otkrivena afera Iran contra - najveća od Watergatea. Reganova administracija tajno je prodavala oružje Iranu i tim crnim novcem financirala kontraše u Nikaragvi .A u travnju te godine Amerikanci su napadom na Tripoli pokušali ubiti Gaddafija - najpoznatijeg panarapskog nacionalista. 'Cijeli svijet svjedoči ovom terorizmu koji provode Amerikanci, i Libija neće biti strpljiva dovijeka, neće živjeti pod jarmom međunarodnog terorizma', rekao je Muammar al Gaddafi, libijski vođa u travnju 1986. godine.

>> Gadafi primio al-Megrahija i njegovu obitelj

I tako je javno i službeno, desetak godina poslije, plasirana teza kako je Lockerbie osveta Gaddafijevih špijuna za napad na Tripoli. Javno i službeno, Bush je nedavno naftom i plinom prebogatu Libiju skinuo s crnih lista i obnovio pokidane spone. Stoga državnički bojkoti Gaddafijeve fešte sad ispadaju smiješno ogledalo lažnoga morala. Pukovnik je na čelo Libije došao prije 40 godina pučem svrgnuvši kralja Idriza. Bliski suradnik PLO-a nikad sebi nije dodijelio formalnu titulu, niti se poput primjerice Manuela Noriege promaknuo u čin generala. Diplomirao je na Harvardu i Oxfordu, a Libiju već četiri desetljeća vodi po, u teoriji nespojivim načelima marksizma i islama. Gadafi je jedan od onih lidera za koje se kaže - da ga nema trebali bi ga izmisliti. Po mnogočemu kontroverzan on je ikona vremena bez koje svijet zacijelo ne bi bio bolji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene