Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obali irskog Rutland otoka pronađena su čak 33 mrtva kita.


Ekolozi pokušavaju otkriti kako su uopće završili na obali i umrli. Doktor Simon Berrow iz Grupe koja se brine za kitove i delfine u Irskoj kaže kako se radi o jednoj o masovnijih smrti kitova u irskoj povijesti. Smatra kako je ključnu ulogu u njezinoj smrti odigrala sonarna oprema Kraljevske mornarice, koja se jedno vrijeme nalazila gdje i kitovi.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Ratni brod se zaustavio da propusti 'morske divove' Slika nije dostupna Florida: Uginulo 17 od 25 nasukanih kitova

Vjeruje se kako im je oprema poremetila navigacijske sposobnosti. 'Trideset ili 40 pilot kitova spazili smo prošlog tjedna. Izgledalo je kao da će se nasukati. Bilo je loše vrijeme. Nakon toga ih više nismo vidjeli', rekao je Berrow.

>> VIDEO: Kako je kit uništio jedrilicu

Glasnogovornica mornarice negira optužbe i tvrdi da su od kitova bili udaljeni najmanje 80 kilometara, a na toj udaljenosti sonarna oprema nije mogla djelovati na njih, piše BBC. Već je ranije mornarica negirala mogućnost da sonarni zvuk može kitovima našteti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju