Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD pod snijegom

VIDEO: Kaos u SAD-u, otkazano više od 4 tisuće letova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snježno nevrijeme koje je zahvatilo sjeveroistok SAD-a u ostavilo je mnoge gradove pod debelim snježnim pokrivačem.

Poremećen je cestovni i zračni promet, a mnogi su ljudi ostali zarobljeni u zračnim lukama.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..."

Snježna oluja, koja je istočnu obalu SAD zahvatila u nedjelju i nastavila se u ponedjeljak, najteže je pogodila šire gradsko područje New Yorka, gdje takvo nevrijeme nije zabilježeno u zadnjih 60 godina. Visina snježnog pokrivača iznosi do 75 centimetara u sjevernim dijelovima države New Jersey, 60 centimetara u okolici New Yorka i oko 45 centimetara u Bostonu.

Vjetar koji je puhao brzinom i većom od 100 kilometara na sat napravio je snježne nanose na cestama, željezničkim prugama i sletnim stazama zračnih luka. Oluja je zatvorila sve tri zračne luke u New Yorku do ponedjeljka navečer i zaustavila većinu ostalih prijevoznih sredstava. U ponedjeljak kasno navečer počeli su slijetati prvi zrakoplovi u zračne luke JF Kennedy i LaGuardia, a najavljeno je da će se tijekom noći nastaviti i letovi u zračnoj luci u Newarku, u New Jerseyju. Otvorene su i zračne luke u Bostonu i Philadelphiji.

Kaos na cestama

Mnogi vlakovi su zaustavljeni na prugama a međugradski autobusni promet prekinut je u većem dijelu regije. Željeznička kompanija Amtrak objavila je u ponedjeljak navečer da počinje s ograničenim prometovanjem.

Umorni putnici su proveli i do 48 sati u zračnim lukama, željezničkim i autobusnim kolodvorima, a neki i u nekoliko kompozicija newyorškog metroa, koje su stale u snježnim zapusima na nadzemnim dijelovima mreže.

Otkazano je oko 6000 letova, što je poremetilo zračni promet u velikom dijelu SAD-a. Budući da su mnogi zrakoplovi bili potpuno popunjeni prije otkazivanja letova, strahuje se da bi neki blagdanski putnici mogli ostati zarobljeni još nekoliko dana.

Amerikanci manje trošili po hladnoći

Oluja je pokidala eletrične vodove i ostavila bez struje desetke tisuća kućanstava na američkom sjeveroistoku. Guverneri su objavili izvanredno stanje u saveznim državama New Jerseyju, Maineu, Massachusettsu, Marylandu, Virginiji i Sjevernoj Karolini, kako bi mobilizirali dodatna sredstva za odgovor na nevrijeme.

Loše vrijeme odvratilo je mnoge građane od odlaska u trgovinske centre, što će se negativno odraziti na rezultate sezone blagdanske kupovine u regiji. Teškoće u prometu počele su ranije na jugoistoku SAD-a, sa snježnim padalinama u područjima gdje nisu zabilježene desetljećima, a oluja se kasnije kretala sjevernije iz atlantsku obalu.

Blokada i u Meksiku

Loše vrijeme u SAD-u utjecalo je i na putnike u Meksiku. Naime, nekoliko stotina putnika koji su trebali putovati u New York sinoć ostalo je u zračnim lukama.

Nacionalna meteorološka služba objavila je da će olujni sustav, praćen obilnim snijegom i snažnim vjetrom, u utorak prijeći na istok Kanade. (Hina)

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene