Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako pilot može zaključati kokpit

VIDEO 'Pilotova sabotaža uvjerljivo objašnjenje nesreće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi pilot u kabini bilo kome onemogućio ulazak u nju mora biti pri svijesti.

U trening videu koji je prošle godine objavljen na YouTube-u, a koji je pripremio Airbus, demonstrirano je kako piloti mogu osigurati kokpit da nitko drugi ne može ući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Društveni mediji Svjetski mediji: Ovo je kopilot koji je namjerno srušio zrakoplov Germanwingsa Slika nije dostupna Nove tvrdnje Zrakoplov ponirao čak 18 minuta? Jedna minuta ključna za rješavanje misterija

Pet i pol minuta dugi uradak objašnjava mehanizme koji osiguravaju siguran rad zrakoplova i kako ih posada može 'nadjačati' ako piloti izgube svijest. Međutim, mehanizam omogućava pilotu ili kopilotu da blokiraju ulazak kolegama iz primjerice opreza.

Drama u Airbusu uoči pada: Pilot i kopilot se žestoko posvađali - jedan stolicom blokirao vrata drugom

Mjere sigurnosti Airbusa, koje postoje i kod drugih proizvođača zrakoplova, su, vjeruje se, pridonijele padu leta Germanwingsa 4U 9525 u francuskim Alpama u utorak.

Prve neslužbene informacije: Pukao je prozor na kokpitu, a za nekoliko sekundi se dogodila dekompresija

Naime, neimenovani vojni izvor izjavio je za New York Times kako snimke zvukova iz pilotske kabine otkrivaju da je jedan od pilota u vrijeme pada bio izvan kabine. Pilotska kabina bila je zaključana i nije se mogao vratiti u nju. Detaljnije o ovim tvrdnjama pročitajte OVDJE.

Pilotova sabotaža uvjerljivo je objašnjenje za nesreću zrakoplova Germanwingsa, piše News.com.au.

Australski stručnjak za zrakoplovstvo Ron Bartsch kaže kako scenarij koji su ponudile snimke predstavlja uvjerljivo objašnjenje za pad i izostanak slanja poziva u pomoć od strane pilota. Dodao je i da nije neobično da jedan od pilota uzme pauzu za odlazak na wc i nakratko napusti kabinu.

'Znamo da nije upućen 'mayday' poziv iz aviona, što bi moglo biti objašnjeno scenarijem koji sugerira namjeran čin jednog od pilota', rekao je.

Samo svjesna osoba može drugima onemogućiti ulazak u kabinu

Objasnio je i da je kokpit zrakoplova A320 osmišljen tako da samo svjesna osoba može onemogućiti drugima ulazak, odnosno držati ih izvan kabine. Naime, kad je pilot u nesvijesti posada može iskoristiti hitan kod za ulazak u kabinu. Ako pilot želi zadržati vrata kokpita zaključanima može nadjačati taj hitni kod, ali da bi to učinio mora, naravno, biti pri svijesti.

Američki stručnjak za zrakoplovstvo John Cox objasnio je pak da ne postoji mehanizam pomoću kojeg se poziv u pomoć može poslati izvan pilotske kabine. 'Mayday' poziv može se poslati samo iz kokpita.

Promjena politike?

U SAD-u drugi član posade mora preuzeti pilotovo mjesto kada on napušta kabinu radi odlaska u zahod.

Ali to nije slučaj u većini drugih zemalja, uključujući i europske. Moguće je da će se ta politika zbog ove nesreće promijeniti, ako se potvrdi pirča o zaključanom pilotu.

Airbus A320: Među žrtvama i par koji se vjenčao prije četiri dana dana

Francuske vlasti koje istražuju incident još nisu reagirale na ove navode, a Germanwings tek mora objaviti imena pilota koji su upravljali zrakoplovom u čijem je padu život izgubilo 150 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene