Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo gradsko obilježje

VIDEO Je li ovo budućnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Instalacija 4.400 solarnih ploča na krovu željezničke stanice Blackfriars pretvorilo je 127 godina staru željezničku postaju u novo gradsko obilježje glavnog grada Velike Britanije. Način je to na koji se taj grad prebacuje na čiste izvore energije.

Na krov nove platforme željezničkog kolodvora stavljeno je 4.400 solarnih ploča koje će proizvoditi čistu energiju radi zaštite okoliša. Prema kompaniji 'Solar Century' koja je zadužena za ovaj projekt, instalacija ploča trajala je tri godine, a završni sistem ne samo da stvara čistu energiju za željezničku stanicu, već pomaže i u širenju novog koncepta zaštite okoliša, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Slika nije dostupna "Pogriješila sam" Novi problemi za premijerku Truss: Britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman dala ostavku

'Prvenstveno smo željeli dobiti energiju iz obnovljivih izvora, integriranu u gradski sustav koji mora biti primjer za nove tehnologije', rekao je Gavin Roberts, voditelj projekta. Roberts je objasnio da je solarna energija najčistiji tip obnovljive energije te je posebno pogodna za gusto naseljene gradove.

>> Jednog dana bi svatko sebi mogao napraviti struju za cijeli dan

'Mislim da solarne ploče imaju prednost u gradovima pred vjetroturbinama jer u gradovima za njih ima dosta mjesta na krovovima. Osim toga, ne morate uvoziti energiju proizvedenu izvan grada. Tako štedite i na tim troškovima', rekao je Roberts.

Za razvoj obnovljive energije potrebno je imati podršku vlasti u političkom i financijskom smislu. Vlast u Londonu subvencionirala je ovu instalaciju solarnih panela kako bi se ubrzalo smanjenje emisije ugljičnog dioksida i potaknulo ljude da nauče više o prednostima obnovljive energije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene