Više od tristo aktivista Greenpeacea blokiralo je jednu od glavnih zgrada Europske unije u Bruxellesu tražeći da se više napravi na zaštiti klime, nakon čega ih je policija na silu udaljila i privela gotovo sve sudionike prosvjeda.


Akcija pod nazivom 'ministri bez izlaza' počela je oko 10.30 sati ispred zgrade Europskog vijeća, gdje se održavao sastanak ministara financija EU-a, a završila se tri sata kasnije ponovnim otvaranjem svih izlaza, rekao je jedan zaštitar.

Vezani članci Prosvjedi u Iraku (Foto: AFP) Amnesty International: Najmanje 264 prosvjednika ubijeno je u Iraku od početka listopada Sastanak Macrona i Johnsona (Michael Kappeler/DPA/PIXSELL) Sukob policije i protukapitalističkih prosvjednika u Francuskoj

Greenpeace je objavio priopćenje u kojemu kaže da je policija pritvorila 'više od 300 ljudi' kako bi očistila prostor ispred zgrade, pri čemu je petero prosvjednika nanijela 'ozljede', ne navodeći o kakvim je ozljedama riječ. Policija nije potvrdila te informacije.

Natpise 'Save the climate' ('Spasite klimu') i 'Bail out the planet' ('Plan za spašavanje planeta'), moglo se pročitati na nekim transparentima koje su nosili prosvjednici kojih je bilo 340 iz 20 zemalja, kako navodi ta organizacija za zaštitu okoliša. 'Da je planet banka, odavno bi ga spasili od stečaja', upozorava aktivist Fawaz Al Bitar. Zgrada Europskog vijeća pod nazivom 'Justus Lipsius' je mjesto gdje se redovito sastaju ministri Europske unije, kao i šefovi država i vlada u prigodi održavanja svojih summita.