Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulične borbe

VIDEO Dramatični prizori iz grada koji zauzimaju Rusi, traje evakuacija: "Situacija je strašna"

Prizori iz grada
Prizori iz grada Foto: Screenshot/X
U tijeku je evakuacija u gradu Vovčansku, u sjeveroistočnoj regiji Harkova.

Lokalni dužnosnici strahuju da bi sudbina Vovčanska mogla ista kao u Bahmutu i Avdijivki, ukrajinskim gradovima u kojima su žestoke borbe prisilile Ukrajince na povlačenje.

Zapadni i sjeverni dijelovi Vovčanska u ukrajinskoj regiji Harkiv pali su pod kontrolu ruskih snaga, javlja državna novinska agencija TASS.

Prema analitičarima, snage Kremlja nastoje iskoristiti ukrajinske slabosti prije nego što na bojno polje stigne velika količina nove vojne pomoći Kijevu od SAD-a i europskih partnera.

Ukrajinska vojska rekla je da je situacija u gradu Vovčansku pod kontrolom, ali se morala povući na nove položaje u blizini sela Lukjanci zbog teških ruskih zračnih napada. U gradu se vode ulične borbe, javlja TASS. Grad Vovčansk na sjeveroistoku Ukrajine mjesto je gdje su kijevske trupe u intenzivnim borbama s ruskom vojskom, piše Sky news.

Šestero djece spašeno je iz regije Herson koju su okupirali Rusi, rekao je guverner te oblasti Oleksandr Prokudin. Prokudin je na Telegramu rekao da su djeca, jedna djevojčica i pet dječaka, "spašena iz logora ruskih okupatora".

"Bila je to iznimno teška spasilačka misija s kašnjenjima na blokadama i zastrašivanjem. Sva su djeca sada srećom na sigurnom. S njima rade liječnici i psiholozi. Djeca su bila u dobi od pet do 12 godina", rekao je.  

UN je objavio priopćenje o tekućoj situaciji u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. U priopćenju ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava rekao je da je veoma zabrinut zbog položaja civila u Ukrajini, posebno u regiji Harkiva dok ruske snage pojačavaju napade.

"Ovaj napad zauzeo je više ukrajinskog teritorija, izazvao daljnje raseljavanje i potencijalno prijeti Harkivu", stoji u priopćenju.

Podaci iz UN-a pokazuju da se vjeruje da je od posljednjeg upada ruskih snaga 10. svibnja najmanje 6000 ljudi pobjeglo ili evakuirano iz područja na granici. 

Najmanje osam civila ubijeno je, a 35 ozlijeđeno u regiji Harkiv od prošlog petka.

"U regiji Harkiv situacija je strašna, a borbe se intenziviraju", rekao je ured UN-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene