Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brodica na kojoj je bilo nekoliko stotina imigranata iz Eritreje i Somalije prevrnula se i potonula blizu talijanskog otočića Lampeduse. Utopio se veći broj ljudi.


Najmanje se 130 osoba utopilo, a oko 200 ih se smatra nestalima nakon potonuća brodice s imigrantima iz Afrike ispred sicilijanskog otoka Lampeduse u četvrtak, izvijestili su spasioci i obalna straža, a papa Franjo je, čuvši vijest poslao poruku na Twitteru u kojoj poziva na molitvu za žrtve.

>> Papa na Lampedusi odao počast poginulim afričkim imigrantima

Vezani članci koronavirus, Italija Nikome nije jasno zašto je ovaj gradić pošteđen zaraze: "Ponosni smo i sretni, ali uplašeni jer ljudi umiru u gradu do nas" Slika nije dostupna Nova tragedija kod Lampeduse: Potonuo brod s 200 emigranata!

Gradonačelnica Lampeduse Giusy Nicolini rekla je da je riječ uglavnom o Somalcima i Eritrejcima, no da je broj mrtvih sve veći. 'Ovo je strašno, poput groblja. Iz mora izvlače sve više tijela', kazala je novinarima.

Pripadnici obalne straže tvrde da se na potonuloj brodici nalazilo između 400 i 500 imigranata te da ih je dosad spašeno oko 150. Među poginulima je najmanje troje djece te jedna trudnica.

BBC javlja da je brodici vjerojatno otkazao motor pa je dio ljudi, navodno s namjerom da privuče pažnju nekih od brodova u prolazu, potpalila vatru. No, vatra se ubrzo pretvorila u stihiju koju više nije bilo moguće kontrolirati. Većina je imigranata pobjegla na jednu stranu broda, koji se ubrzo prevrnuo i potonuo.

Na tisuće očajnih stanovnika svakodnevno stižu iz Afrike u Italiju u nesigurnim, prenakrcanim plovilima. Većima ih doplovi do Lampeduse, otočića koji je od obale Tunisa udaljen samo 113 km.

Ove ih je godine u bijegu pred građanskim ratom u Siriji stiglo na tisuće, a većina ih je doplovila do istočne obale Sicilije iz Egipta.

'Molimo za žrtve tragičnog brodoloma blizu Lampdeuse', napisao je papa na Twitteru na devet jezika, samo nekoliko sati nakon što je doznao za nesreću. On je 8. srpnja posjetio otok Lampedusu gdje je osudio globalizaciju i indiferentnost čije su žrtve imigranti u potrazi za novim boljim životom u bogatijim zemljama. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook