Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao put oko svijeta

VIDEO Doživio brodolom kod Južnog pola, jedva izvukao živu glavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starac iz Francuske mislio je da može jedrilicom oploviti svijet. No, negdje blizu Južnog pola orkanski mu je vjetar potrgao jarbol i skoro uništio brod pa je završio bespomoćan u čamcu za spašavanje.

Francuz Alain Delord (63) otisnuo se na put oko svijeta sam na svojoj jedrilici, no na pučini negdje između Tasmanije i Južnog pola zaglavio je u nevremenu te je, uslijed orkanskih udara vjetra, ostao bez jarbola. S obzirom da je i trup jedrilice dobrano oštećen, bio je prisiljen napustiti brod i ukrcati se u čamac za spašavanje.

Pročitajte i ovo Jato orki, ilustracija Igra ili nešto drugo? Strava na moru! Kitovi ubojice potopili jedrilicu kod Španjolske: "Udarali su u kobilicu 45 minuta" Ilustracija nesreća u Puli Izvodio radove na jedrilici, a zbog jednog poteza došlo je do eksplozije: 35-godišnjak teško ozlijeđen

>> Antarktika pod napadom invazivnih tuđinaca!

No, nije neki spas sjediti bespomoćno u takvom čamcu kada si gotovo tisuću kilometara udaljen od najbližeg kopna, što je prevelika udaljenost i za helikopter. Srećom po Delorda, iz zraka su ga uočili piloti triju aviona australske obalne straže, a iz jednog od njih bačena mu je hrana i komunikacijska oprema.

Njegov poziv u pomoć u konačnici je primijetio kapetan polarnog kruzera The Orion, koji se sa stotinjak putnika i 80 članova posade baš vraćao s područja Antarktike i kretao prema otoku Macquarie. Promijenio je kurs, doplovio do Delorda i živog i zdravog ga ukrcao na svoju palubu.

Unesrećeni se Francuz, inače, na put oko svijeta otisnuo u listopadu prošle godine, no očito je da je njegov pokušaj da oplovi planet ovoga puta propao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene