Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteže tek dolazi

VIDEO Budimpešta čeka: 'Pred nama su dva presudna dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezapamćena razina rijeke Dunav, koja je jutros narasla na 8,83 metra, a poslijepodne do 8,90, u ponedjeljak će protjerati vrhunac vodenog vala kroz Budimpeštu. Evakuacije su u tijeku, a naređeno je i zatvaranje metroa.

Već nekoliko dana stanovnici Mađarske zabrinuto gledaju porast Dunava, koji je u Austriji, Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj do sada odnio 19 života. Mađarske vlasti su u petak evakuirale više od 2.000 ljudi iz sela Gyorujfalu na sjeverozapadu zemlje zbog opasnosti od poplava duž toka Dunava. 'Nasipi su za sada stabilni, ali je pritisak vode toliko velik da smo odlučili evakuirati Gyorujfalu zbog sigurnosti', rekao je premijer Viktor Orban.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Vodostaj na rekordnih 8,90 metara

Dunav je u nedjelju u Budimpešti dosegao rekordnih 8,90 metara i vodostaj više ne bi trebao rasti, dok zaštitni nasipi duž rijeke u cijeloj zemlji dobro drže. "Razina Dunava stagnira na 8,90 metara i ne očekujemo daljnji značajni porast", izjavio je gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos na konferenciji za novinare na otoku Margitsziget, u središtu prijestolnice, preciziravši da je moguće variranje vodostaja od nekoliko centimetara.

Stručnjaci su ranije najavili da tijekom večeri očekuju vrhunac vodenog vala u mađarskoj prijestonici od 8,95 m, koji bi trebao trajati šest sati, dok će pad vodostaja trajati 7 do 8 dana.

>> Vodeni val ide prema Budimpešti, njemačkom gradiću prijeti 'tsunami'!

Evakuacija je moguća za još 55.000 stanovnika Budimpešte. 'U najgorem slučaju bit će evakuirano i 55.000 ljudi', priopćio je gradonačelnik Istvan Tarlos koji je naredio da se zatvore gradska kupališta i proširio je zabranu parkiranja automobila blizu Dunava, javlja Reuters.

Kada je 2006. zadnji put zaprijetila opasnost od poplave, u Budimpešti je izmjeren vodostaj od 8,60 m. Maksimalni vodostaj u prijestolnici očekuje se u ponedjeljak rano ujutro. Vlasti su naredile i zatvaranje metroa, a promet je i inače otežan jer je obala od srijede pod vodom. 'Vrhunac vodenog vala se približava središtu zemlje, ostaju nam još dva presudna dana', rekao je u nedjelju Orban u Esztergomu, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Budimpešte gdje je proveo noć.

U turističkom odmaralištu Szentendre, 22 kilometra udaljenom od Budimpešte, protekli tjedan volonteri i vojska podigli su 2,5 metara visok aluminijski zid uz rijeku. Dietz Ferenc, gradonačelnik Szentendrea rekao je kako je to prvi put da su izgradili takav zid te da je on dugačak 333 metra.

'Moramo biti spremni na najgore'

Uz silne pripreme za nadolazeći vodeni val, stanovnici se ipak osjećaju sigurnima. 'Ja ne planiram otići iz svoje kuće jer vjerujem da su mjere obrane od poplave na ovom području dobre', rekao je jedan stanovnik Szentendrea.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da su vodostaji na nekim mjernim postajama već premašili povijesne rekorde. 'Sada smo sigurni da Dunavom stiže najveći vodeni val ikada. Moramo biti spremni za najgore', upozorio je Orban još ranije.

Obilni pljuskovi

Nakon obilnih pljuskova u subotu poslijepodne vodostaj je u staroj gradskoj jezgri Budimu na nekoliko sati porastao za 30 do 50 cm zbog začepljene kanalizacije, ali je voda iz odvoda ubrzo ispumpana u rijeku.

Volonteri i službe za obranu od poplave radile su danonoćno na zapadu i na sjeverozapadu zemlje, gdje su u subotu zabilježeni najviši vodostaji u povijesti. Ipak, vodostaj je na zapadu počeo opadati.

Tri sela, Pilismarot, Domos i Kisoroszi i dalje su odsječena a namirnice im se dopremaju čamcima. U Domosu mještani čak nisu htjeli odgoditi izbore za načelnika općine.

Budući da će vodostaj opadati sporo, ekipe za održavanje nasipa napustit će okrug Gyor-Moson-Sopron (na zapadu) tek u četvrtak idućeg tjedna. U Budimpešti bi vodostaj trebao opadati 7 do 8 dana, a obalama će se moći prometovati kada se razina vode spusti ispod 6,50 m. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene