U Budimpešti su u tijeku posljednje pripreme za dolazak vrhunca vodenog vala na Dunavu. Istovremeno, njemačkom gradiću Bitterfeldu prijete dva nabujala jezera.


Veliki vodeni val na Dunavu, koji se u Hrvatskoj očekuje za nekoliko dana, stigao je u Mađarsku. Vrhunac je trenutno na samoj granici Mađarske sa Slovačkom, uzvodno od glavnog grada Budimpešte, u kojoj traju posljednje pripreme za njegov prolazak. Gradonačelnik Istvan Tarlos kaže da bi, u slučaju da nasipi popuste, mogla uslijediti evakuacija najmanje 55.000 ljudi.

>> Vojnici na terenu: Pomažu u izradi zečjih nasipa, puni se 25.000 vreća!

Vezani članci Rad na cjepivu protiv koronavirusa Mađarska bi mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva protiv korone: "Procedura uvoza je već u tijeku" Mađarski premijer Viktor Orban "Trump prije Trumpa": Dolaskom Bidena u Bijelu kuću susjedima prijeti promjena odnosa s SAD-om

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da su vodostaji na nekim mjernim postajama već premašili povijesne rekorde. 'Sada smo sigurni da Dunavom stiže najveći vodeni val ikada. Moramo biti spremni za najgore', rekao je Orban u Gyoru na zapadu države.

Inače, mađarske vlasti su u petak evakuirale više od 2.000 ljudi iz sela Gyorujfalu na zapadu zemlje zbog opasnosti od poplava duž Dunava. "Nasipi su za sada stabilni ali je pritisak vode toliko velik da smo odlučili evakuirati Gyorujfalu zbog sigurnosti", rekao je premijer Vitkor Orban, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. On je rekao da niti jedno drugo naselje nije u neposrednoj opasnosti od poplava koje je ocijenio najgorim koje je Mađarska vidjela na Dunavu.

Kritično u Slovačkoj

U Slovačkoj je situacija u petak bila kritična u gradu Komarno. Dunav je ondje bio u porastu, a spasilačke službe, vojnici i dobrovoljci užurbano su radili na učvršćivanju postojećih nasipa i izgradnji zečjih nasipa na slabije branjenim područjima uz rijeku.

Drugi vodeni val kreće se rijekom Elbom (Labom) u smjeru Sjevernog mora. Vrhunac je prošao kroz njemački grad Dresden, a danas je u opasnosti bio Magdeburg, gdje je vodostaj premašio rekord postavljen tijekom velikih poplava 2002. godine.

Ipak, najveću opasnost u Njemačkoj trenutno predstavljaju dva nabujala jezera u blizini Bitterfelda u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt. Voda je narasla u tolikoj mjeri da prijeti pucanje nasipa tako da gradiću s 15-ak tisuća stanovnika prijeti svojevrsni tsunami.

U Češkoj su vodostaji u opadanju, ali premijer Petr Nečas kaže da opasnost još nije prošla. Vladin krizni stožer naredio je svim lokalnim vlastima da ostanu u pripravnosti, s obzirom da su meteorolozi najavili mogućnost novih oborina u sljedećim danima, koje bi mogle dovesti do formiranja novog vodenog vala na Vltavi i Elbi.

U poplavama je dosad život izgubilo najmanje 19 osoba, a prve procjene na područjima gdje se voda uglavnom povukla govore da bi šteta samo u Njemačkoj mogla premašiti 11 milijardi eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook