Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Bičuju se do krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dva milijuna šijitskih vjernika okupilo se danas u gradu Kerbali, na jugu Iraka, kako bi proslavili blagdan Ašuru kojim se obilježava spomen na tragični kraj imama Huseina u VII. stoljeću.

"Dva milijuna ljudi stiglo je u Kerbalu", rekao je guverner istoimene pokrajine Akil al-Khazali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kažnjavanje zbog žrtve Dva milijuna iračkih šijita obilježilo Ašuru Slika nije dostupna Više od dva milijuna djece zaraženo virusom AIDS-a

Tu procjenu nije potvrdio neovisni izvor, ali su sveti grad, 110 km južno od Bagdada, preplavili hodočasnici, muškaraci i žene odjeveni u crno koji su dan i noć proveli u središtu grada.

"Nema većih sigurnosnih problema. Svečanosti teku bez izgreda", izrazio je zadovoljstvo guverner Khazali.

U subotu, zadnjeg dana proslave, trube i bubnjevi zagrmjeli su rano ujutro u krugu oko džamije imama Huseina i njegova polubrata Abasa, najavljujući još jedan dan mimohoda i molitve.

Ašura je spomendan smrti Huseina, unuka proroka Muhameda, sina Alija, osnivača šijitizma, kojeg su 680. ubili vojnici sunitskog kalifata Omejida, a obilježava se pokorničkim činima, među kojima se ističe samobičevanje vjernika, ali i svečani skupovi hodočasnika, napose u Kerbali i u Najafu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene